Kategoriler
Eser Adı Yazar Yayınevi Açıklama İçindekiler Barkod
Arama  
Ana Sayfa Sipariş Takip Üyelik Yardım İletişim
 
 
Bülten
   

×
Takviye Edici Gıda Piyasasının Düzenlenmesi ve Denetlenmesi
Ekim 2024 / 1. Baskı / 399 Syf.
Fiyatı: 540.00 TL
Temin süresi 2-3 gündür.
 
Sepete Ekle
   

Çalışmada takviye edici gıda piyasasının düzenlenmesi ve denetlenmesi konusu ele alınmıştır. Takviye edici gıdalar mevzuatta ve uygulamada gıda olarak kabul edilmektedir. Bu gıdalar, ilaçlar ve diğer tıbbi ürünlerden farklıdır. Bu fark hem nitelik hem de düzenleme ve denetim boyutundan kaynaklanmaktadır. Fakat bu ürünlerin birbirlerinden ayırt edilmesi kolay değildir. Uygulamada bu konuda sorunlar yaşanmaktadır. Takviye edici gıdalara ve genel olarak gıdalara ilişkin münhasır bir kanun bulunmamaktadır. Mevcut mevzuat ise oldukça dağınık ve bünyesinde eksikler barındırmaktadır.

Çalışmada bu eksikliklere dikkat çekilmiş ve iyileştirme ya da yeniden düzenleme önerileri sunulmuştur. Düzenleme ve denetim konuları bütüncül bir perspektifle ele alınmalıdır. Bu konudaki eksikliklerin birbirini doğrudan etkileyebileceği göz önüne alınarak bu doğrultuda hareket edilmelidir. Denetim konusunda mevzuatta açık ve anlaşılır bir biçimde belirlemeler yapılmalıdır. Takviye edici gıda denetimi Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılmaktadır. Fakat gerek Bakanlığın iş yükü gerekse konunun spesifik ve uzmanlık gerektiriyor oluşu bu konuda geniş yetkilerle donatılmış, uzmanlığı bulunan Bakanlığın ilişkili kuruluşu şeklinde ya da üst kurul şeklinde bir kurumun oluşturulmasını gerekli kılmaktadır. Gıda güvenliğinin sağlanmasında bu düzenlemeler ve denetim faaliyetleri oldukça önemlidir. Gıda güvenliği tesis edilerek kamu düzeninin sağlanması amacıyla devlet, mevzuat hükümleri çerçevesinde denetim ve kontrol faaliyetlerinde bulunmaktadır. Karşılaştırma yapılabilmesi için bu çalışmada Avrupa Birliği ve Almanya'da takviye edici gıdalarla ilgili düzenlemeler ve denetim yapısı ele alınmıştır. Böylece ülkemiz dışında gıda güvenliğine yönelik olarak yapılan birtakım faaliyet ve uygulamaların görülmesi ve örnek alınması amaçlanmıştır.

Konu Başlıkları
Takviye Edici Gıda Kavramı, Sorunlar, Kamu Düzeni Açısından Takviye Edici Gıda ve İlgili Mevzuat
Avrupa Birliği ve Almanya'da Takviye Edici Gıda Piyasasının Düzenlenmesi ve Denetlenmesi
Türkiye'de Takviye Edici Gıda Faaliyetlerinin Yürütülmesi, Onay Usulü ve İdari Denetim
Barkod: 9786256147584
Yayın Tarihi: Ekim 2024
Baskı Sayısı:  1
Ebat: 16x24
Sayfa Sayısı: 399
Yayınevi: Adalet Yayınevi
Kapak Türü: Karton Kapaklı
Dili: Türkçe
Ekler: -

 

İÇİNDEKİLER
İÇİNDEKİLER
ÖNSÖZ  5
ÖZET  7
İÇİNDEKİLER  9
KISALTMALAR  15
GİRİŞ  19
BİRİNCİ BÖLÜM
TAKVİYE EDİCİ GIDA KAVRAMI, SORUNLAR, KAMU DÜZENİ AÇISINDAN TAKVİYE EDİCİ GIDA VE İLGİLİ MEVZUAT
I. TAKVİYE EDİCİ GIDANIN GELİŞİMİ VE TANIMI  26
A. Takviye Edici Gıdanın Gelişimi  26
B. Takviye Edici Gıdanın Tanımlanması  28
1. Ulusal Mevzuatta Tanımı  29
2. Avrupa Birliği’nde Yapılan Tanım  30
3. Amerika Birleşik Devletleri Mevzuatındaki Tanımı  32
II. TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER AÇISINDAN TAKVİYE EDİCİ GIDA  33
A. Uluslararası Belgelerde Gıda Hakkı  33
B. Ulusal Düzenleme Açısından Gıda Hakkı  38
III. TAKVİYE EDİCİ GIDALARIN BAZI ÜRÜNLERDEN FARKI  39
A. Beşerî Tıbbi Ürün (İlaç)  39
B. Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürün  44
C. Özel Tıbbî Amaçlı Diyet Gıda  47
D. Bitkisel İlaç / Bitkisel Tıbbi Ürün  49
IV. TAKVİYE EDİCİ GIDALARIN ÜRETİMİ VE SINIFLANDIRILMASI  50
A. Takviye Edici Gıdaların Üretimi  50
B. Takviye Edici Gıdaların Sınıflandırılması  50
1. Vitaminler  51
2. Mineraller  53
3. Bitkisel Takviyeler  54
V. TAKVİYE EDİCİ GIDALARIN KULLANIM AMAÇLARI VE PİYASASI  56
A. Takviye Edici Gıdaların Kullanım Amacı  56
B. Takviye Edici Gıda Piyasası  58
VI. TAKVİYE EDİCİ GIDA KONUSUNDA YAŞANAN SORUNLAR  60
A. Ürün Kaynaklı Sorunlar  60
B. Düzenleme ve Yetkili Merci Sorunu  64
VII. TAKVİYE EDİCİ GIDA KONUSUNDAKİ DÜZENLEMELER  73
A. Ulusal Mevzuat  75
1. Anayasa  75
2. Kanunlar  76
a. 560 sayılı KHK (Mülga)  77
b. 5179 sayılı Kanun (Mülga)  78
c. 5996 sayılı Kanun  79
3. Yönetmelikler  85
a. Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Yönetmelik  85
b. Takviye Edicı ̇Gıdaların İthalatı, Üretimi, İşlenmesi ve Piyasaya
Arzına İlişkin Yönetmelik  86
c. Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik  87
d. Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme
Yönetmeliği  88
e. Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği
(Mülga)  90
f. Gıda ve Takviye Edici Gıdalarda Sağlık Beyanı Kullanımı
Hakkında Yönetmelik  91
4. Tebliğ ve Talimatlar  92
a. Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Tebliği  93
b. Takviye Edici Gıdaların Onay İşlemleri Uygulama Talimatı  93
B. Avrupa Birliği Mevzuatı  94
C. ABD Mevzuatı  96
VIII. İDARE HUKUKU AÇISINDAN TAKVİYE EDİCİ GIDA  97
A. Kamu Düzeni Açısından Takviye Edici Gıda  98
1. Kamu Düzeni Kavramı ve Genel Sağlık Unsuru  98
2. Genel Sağlık ve Takviye Edici Gıdalar  105
B. Kolluk Açısından Takviye Edici Gıdalar  106
1. Kolluk Kavramı  106
a. İdari Kolluk  107
b. Genel ve Özel İdari Kolluk  110
c. Özel İdari Kolluk Olarak Gıda Kolluğu  112
2. Kolluk Makamları  116
a. Genel İdari Kolluk Makamları  117
b. Özel İdari Kolluk Makamları  117
c. Kolluk Makamlarının Münasebetleri  118
d. Kolluk Yetkisinin Özel Hukuk Kişilerine Devri  120
3. Kolluk İşlem ve Eylemleri  124
a. Düzenleyici İşlemler  126
b. Bireysel İşlemler  127
c. Kolluk Eylemleri  129
C. Kolluğun Kamu Hizmetinden Farkı Ve Yansımaları  130
1. Genel Olarak Kolluk ve Kamu Hizmeti Farkı  130
2. Genel Sağlık Unsuru ile Sağlık Kamu Hizmeti Farkı  134
İKİNCİ BÖLÜM
AVRUPA BİRLİĞİ VE ALMANYA’DA TAKVİYE EDİCİ GIDA PİYASASININ DÜZENLENMESİ VE DENETLENMESİ
I. TAKVİYE EDİCİ GIDA KONUSUNDA AVRUPA BİRLİĞİ DÜZEYİNDE
DÜZENLEME VE DENETİM  137
A. Genel Bilgiler  141
1. Sağlığın Yüksek Düzeyde Korunması Amacı  143
2. İç Pazarın Oluşturulması ve Kamu Sağlığı  145
B. Avrupa Gıda Düzenlemeleri  155
1. Yeşil Kitap (Grünbuch)  158
2. Gıda Güvenliğine İlişkin Beyaz Kitap  160
3. 178/2002/EC sayılı AB Tüzüğü  163
4. 2002/46/EC sayılı AB Direktifi  169
5. 1169/2011/EC sayılı Gıda Bilgi Tüzüğü  173
6. 2015/2283 (EU) sayılı Yeni Gıdalar Hakkında Tüzük  179
7. 2017/625 (EU) sayılı Kontrol Tüzüğü  181
C. Avrupa Gıda Güvenliği İlkeleri  187
1. Risk Analizi İlkesi (Risikoanalyse)  189
2. İhtiyatlılık İlkesi (Vorsorgeprinzip)  192
3. Şeffaflık İlkesi (Grundsätze der Transparenz)  197
4. İzlenebilirlik (Rückverfolgbarkeit)  199
D. Avrupa Gıda Güvenliği Otoriteleri  200
1. Avrupa Komisyonu (European Commission/ EC)  200
2. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (European Food Safety Authority/
Europäische Behörde für Lebensmittelsicherheit/ EFSA)  203
E. Gıda ve Yem Hızlı Alarm/Uyarı Sistemi (Rapid Alert System for Food
and Feed/ RASFF)  208
II. TAKVİYE EDİCİ GIDA KONUSUNDA ALMANYA’NIN DÜZENLEME VE
DENETİM YAPISI  213
A. Ulusal Yasal Düzenlemeler  217
1. Gıda Maddeleri, Emtia ve Yem Kanunu (Lebensmittel–
Bedarfsgegenstände– und Futtermittelgesetzbuch/ LFGB)  218
2. Gıda Takviyeleri Yönetmeliği (Verordnung über
Nahrungsergänzungsmittel/ NemV)  226
B. İdari Denetime Yetkili Organlar  234
1. Alman Federal Gıda ve Tarım Bakanlığı  237
2. Federal Tüketiciyi Koruma ve Gıda Güvenliği Ofisi  240
3. Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü/ Bundesinstitut für
Risikobewertung (BfR)  248
4. Tüketicinin Korunmasına İlişkin Eyaletler Çalışma Grubu  254
5. Gıda Çalışma Grupları  256
C. Almanya’da Ürünlerin Sınıflandırılması  258
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
TÜRKİYE’DE TAKVİYE EDİCİ GIDA FAALİYETLERİNİN YÜRÜTÜLMESİ, ONAY USULÜ VE İDARİ DENETİM
I. TAKVİYE EDİCİ GIDA FAALİYETİNİN YÜRÜTÜLMESİNDE ONAY USULÜ  263
A. Onay Kavramı  263
B. Onayın Hukuki Niteliği  266
C. Takviye Edici Gıda Onayı  271
1. Onay Prosedürü  271
2. Onay Verme Süresi  283
II. TAKVİYE EDİCİ GIDA KONUSUNDA YETKİLİ MERCİLER  289
A. Merkezî Yönetim  289
1. Tarım ve Orman Bakanlığı  290
a. Tarım ve Orman Bakanlığı Merkez Teşkilatı  292
i. Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü  293
ii. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü  294
b. Tarım ve Orman Bakanlığı Taşra Teşkilatı  295
i. Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlükleri  296
ii. Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü
Müdürlüğü  298
iii. Bakanlık İl Müdürlükleri  298
c. Ulusal Gıda Kodeks Komisyonu  301
d. Takviye Edici Gıda Komisyonu  302
2. Sağlık Bakanlığı  304
a. Ulusal Beslenme Konseyi  307
b. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu  308
B. Mahalli İdare Birimi Olarak Belediyeler  309
III. GIDA GÜVENLİĞİ KAPSAMINDA TAKVİYE EDİCİ GIDALARIN İDARİ DENETİMİ
VE İDARİ YAPTIRIMLAR  313
A. Resmi Kontroller  313
1. Genel Olarak  314
2. Gıda Güvenliği İlkelerinin Sağlanması  317
3. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Yetki ve Sorumlulukları  325
4. Kontrol Yetkisinin Kısmen/Tamamen Devri  327
5. Kontrol Usulü  331
6. Resmi Kontrollerde Laboratuvarlar  334
7. İhracat ve İthalatta Resmi Kontroller  339
B. İdari Yaptırımlar  340
1. Genel Olarak  343
2. İdari Para Cezası  344
3. Toplatma Yaptırımı  350
4. El Koyma Yaptırımı  352
5. Mülkiyetin Kamuya Geçirilmesi Yaptırımı  352
6. Faaliyeti Durdurma  355
7. Onayın Geçici Olarak Askıya Alınması, İptali ve Kayıt İşleminin
İptali  355
8. İmha Etme/ Ettirme  356
9. İdari Yaptırım Kararlarına İtiraz  356
a. İdari Başvuru Yolu  358
b. Yargısal Denetim Yolu  361
SONUÇ VE DEĞERLENDİRMELER  365
KAYNAKÇA  373
 







 

İÇİNDEKİLER
İÇİNDEKİLER
ÖNSÖZ  5
ÖZET  7
İÇİNDEKİLER  9
KISALTMALAR  15
GİRİŞ  19
BİRİNCİ BÖLÜM
TAKVİYE EDİCİ GIDA KAVRAMI, SORUNLAR, KAMU DÜZENİ AÇISINDAN TAKVİYE EDİCİ GIDA VE İLGİLİ MEVZUAT
I. TAKVİYE EDİCİ GIDANIN GELİŞİMİ VE TANIMI  26
A. Takviye Edici Gıdanın Gelişimi  26
B. Takviye Edici Gıdanın Tanımlanması  28
1. Ulusal Mevzuatta Tanımı  29
2. Avrupa Birliği’nde Yapılan Tanım  30
3. Amerika Birleşik Devletleri Mevzuatındaki Tanımı  32
II. TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER AÇISINDAN TAKVİYE EDİCİ GIDA  33
A. Uluslararası Belgelerde Gıda Hakkı  33
B. Ulusal Düzenleme Açısından Gıda Hakkı  38
III. TAKVİYE EDİCİ GIDALARIN BAZI ÜRÜNLERDEN FARKI  39
A. Beşerî Tıbbi Ürün (İlaç)  39
B. Geleneksel Bitkisel Tıbbi Ürün  44
C. Özel Tıbbî Amaçlı Diyet Gıda  47
D. Bitkisel İlaç / Bitkisel Tıbbi Ürün  49
IV. TAKVİYE EDİCİ GIDALARIN ÜRETİMİ VE SINIFLANDIRILMASI  50
A. Takviye Edici Gıdaların Üretimi  50
B. Takviye Edici Gıdaların Sınıflandırılması  50
1. Vitaminler  51
2. Mineraller  53
3. Bitkisel Takviyeler  54
V. TAKVİYE EDİCİ GIDALARIN KULLANIM AMAÇLARI VE PİYASASI  56
A. Takviye Edici Gıdaların Kullanım Amacı  56
B. Takviye Edici Gıda Piyasası  58
VI. TAKVİYE EDİCİ GIDA KONUSUNDA YAŞANAN SORUNLAR  60
A. Ürün Kaynaklı Sorunlar  60
B. Düzenleme ve Yetkili Merci Sorunu  64
VII. TAKVİYE EDİCİ GIDA KONUSUNDAKİ DÜZENLEMELER  73
A. Ulusal Mevzuat  75
1. Anayasa  75
2. Kanunlar  76
a. 560 sayılı KHK (Mülga)  77
b. 5179 sayılı Kanun (Mülga)  78
c. 5996 sayılı Kanun  79
3. Yönetmelikler  85
a. Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Yönetmelik  85
b. Takviye Edicı ̇Gıdaların İthalatı, Üretimi, İşlenmesi ve Piyasaya
Arzına İlişkin Yönetmelik  86
c. Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik  87
d. Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme
Yönetmeliği  88
e. Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği
(Mülga)  90
f. Gıda ve Takviye Edici Gıdalarda Sağlık Beyanı Kullanımı
Hakkında Yönetmelik  91
4. Tebliğ ve Talimatlar  92
a. Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Tebliği  93
b. Takviye Edici Gıdaların Onay İşlemleri Uygulama Talimatı  93
B. Avrupa Birliği Mevzuatı  94
C. ABD Mevzuatı  96
VIII. İDARE HUKUKU AÇISINDAN TAKVİYE EDİCİ GIDA  97
A. Kamu Düzeni Açısından Takviye Edici Gıda  98
1. Kamu Düzeni Kavramı ve Genel Sağlık Unsuru  98
2. Genel Sağlık ve Takviye Edici Gıdalar  105
B. Kolluk Açısından Takviye Edici Gıdalar  106
1. Kolluk Kavramı  106
a. İdari Kolluk  107
b. Genel ve Özel İdari Kolluk  110
c. Özel İdari Kolluk Olarak Gıda Kolluğu  112
2. Kolluk Makamları  116
a. Genel İdari Kolluk Makamları  117
b. Özel İdari Kolluk Makamları  117
c. Kolluk Makamlarının Münasebetleri  118
d. Kolluk Yetkisinin Özel Hukuk Kişilerine Devri  120
3. Kolluk İşlem ve Eylemleri  124
a. Düzenleyici İşlemler  126
b. Bireysel İşlemler  127
c. Kolluk Eylemleri  129
C. Kolluğun Kamu Hizmetinden Farkı Ve Yansımaları  130
1. Genel Olarak Kolluk ve Kamu Hizmeti Farkı  130
2. Genel Sağlık Unsuru ile Sağlık Kamu Hizmeti Farkı  134
İKİNCİ BÖLÜM
AVRUPA BİRLİĞİ VE ALMANYA’DA TAKVİYE EDİCİ GIDA PİYASASININ DÜZENLENMESİ VE DENETLENMESİ
I. TAKVİYE EDİCİ GIDA KONUSUNDA AVRUPA BİRLİĞİ DÜZEYİNDE
DÜZENLEME VE DENETİM  137
A. Genel Bilgiler  141
1. Sağlığın Yüksek Düzeyde Korunması Amacı  143
2. İç Pazarın Oluşturulması ve Kamu Sağlığı  145
B. Avrupa Gıda Düzenlemeleri  155
1. Yeşil Kitap (Grünbuch)  158
2. Gıda Güvenliğine İlişkin Beyaz Kitap  160
3. 178/2002/EC sayılı AB Tüzüğü  163
4. 2002/46/EC sayılı AB Direktifi  169
5. 1169/2011/EC sayılı Gıda Bilgi Tüzüğü  173
6. 2015/2283 (EU) sayılı Yeni Gıdalar Hakkında Tüzük  179
7. 2017/625 (EU) sayılı Kontrol Tüzüğü  181
C. Avrupa Gıda Güvenliği İlkeleri  187
1. Risk Analizi İlkesi (Risikoanalyse)  189
2. İhtiyatlılık İlkesi (Vorsorgeprinzip)  192
3. Şeffaflık İlkesi (Grundsätze der Transparenz)  197
4. İzlenebilirlik (Rückverfolgbarkeit)  199
D. Avrupa Gıda Güvenliği Otoriteleri  200
1. Avrupa Komisyonu (European Commission/ EC)  200
2. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (European Food Safety Authority/
Europäische Behörde für Lebensmittelsicherheit/ EFSA)  203
E. Gıda ve Yem Hızlı Alarm/Uyarı Sistemi (Rapid Alert System for Food
and Feed/ RASFF)  208
II. TAKVİYE EDİCİ GIDA KONUSUNDA ALMANYA’NIN DÜZENLEME VE
DENETİM YAPISI  213
A. Ulusal Yasal Düzenlemeler  217
1. Gıda Maddeleri, Emtia ve Yem Kanunu (Lebensmittel–
Bedarfsgegenstände– und Futtermittelgesetzbuch/ LFGB)  218
2. Gıda Takviyeleri Yönetmeliği (Verordnung über
Nahrungsergänzungsmittel/ NemV)  226
B. İdari Denetime Yetkili Organlar  234
1. Alman Federal Gıda ve Tarım Bakanlığı  237
2. Federal Tüketiciyi Koruma ve Gıda Güvenliği Ofisi  240
3. Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü/ Bundesinstitut für
Risikobewertung (BfR)  248
4. Tüketicinin Korunmasına İlişkin Eyaletler Çalışma Grubu  254
5. Gıda Çalışma Grupları  256
C. Almanya’da Ürünlerin Sınıflandırılması  258
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
TÜRKİYE’DE TAKVİYE EDİCİ GIDA FAALİYETLERİNİN YÜRÜTÜLMESİ, ONAY USULÜ VE İDARİ DENETİM
I. TAKVİYE EDİCİ GIDA FAALİYETİNİN YÜRÜTÜLMESİNDE ONAY USULÜ  263
A. Onay Kavramı  263
B. Onayın Hukuki Niteliği  266
C. Takviye Edici Gıda Onayı  271
1. Onay Prosedürü  271
2. Onay Verme Süresi  283
II. TAKVİYE EDİCİ GIDA KONUSUNDA YETKİLİ MERCİLER  289
A. Merkezî Yönetim  289
1. Tarım ve Orman Bakanlığı  290
a. Tarım ve Orman Bakanlığı Merkez Teşkilatı  292
i. Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü  293
ii. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü  294
b. Tarım ve Orman Bakanlığı Taşra Teşkilatı  295
i. Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlükleri  296
ii. Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü
Müdürlüğü  298
iii. Bakanlık İl Müdürlükleri  298
c. Ulusal Gıda Kodeks Komisyonu  301
d. Takviye Edici Gıda Komisyonu  302
2. Sağlık Bakanlığı  304
a. Ulusal Beslenme Konseyi  307
b. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu  308
B. Mahalli İdare Birimi Olarak Belediyeler  309
III. GIDA GÜVENLİĞİ KAPSAMINDA TAKVİYE EDİCİ GIDALARIN İDARİ DENETİMİ
VE İDARİ YAPTIRIMLAR  313
A. Resmi Kontroller  313
1. Genel Olarak  314
2. Gıda Güvenliği İlkelerinin Sağlanması  317
3. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Yetki ve Sorumlulukları  325
4. Kontrol Yetkisinin Kısmen/Tamamen Devri  327
5. Kontrol Usulü  331
6. Resmi Kontrollerde Laboratuvarlar  334
7. İhracat ve İthalatta Resmi Kontroller  339
B. İdari Yaptırımlar  340
1. Genel Olarak  343
2. İdari Para Cezası  344
3. Toplatma Yaptırımı  350
4. El Koyma Yaptırımı  352
5. Mülkiyetin Kamuya Geçirilmesi Yaptırımı  352
6. Faaliyeti Durdurma  355
7. Onayın Geçici Olarak Askıya Alınması, İptali ve Kayıt İşleminin
İptali  355
8. İmha Etme/ Ettirme  356
9. İdari Yaptırım Kararlarına İtiraz  356
a. İdari Başvuru Yolu  358
b. Yargısal Denetim Yolu  361
SONUÇ VE DEĞERLENDİRMELER  365
KAYNAKÇA  373
 


 
Kitap
Bülten
Kitap
Kitap
İndirimli Kitaplar
 
 
Ana Sayfa | 2021 Kaynakça Dokümanı | Hakkımızda | Bülten | Kişisel Verilerin Korunması | Yardım | İletişim

Seçkin Yayıncılık San. Tic. A.Ş.
Copyright © 1996 - 2024