Özellikle Genel (Finansal) Muhasebe öğretisinde derslerde çok yazmak gerekir. Bu durum hem öğrencilerin hem de hocaların derste çok yorulmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla hocalar ders kitaplarının yanı sıra birçok ek materyal hazırlayıp derse götürmektedir. İşte bu çalışma da 2022 yılında baskısı yapılan Genel Muhasebe kitabının konu akışına uygun olarak hazırlanmıştır.
Bu çalışmada "giriş" niteliğindeki konular hariç, ortalama 3 saatlik bir derste işlenecek şekilde bölümlenmiştir. Bu nedenle bir haftalık derste tamamlanması mümkün olmayan konular I ve II şeklinde bölünmüş iken kısa olan birkaç konu (giriş konuları hariç) tek bir konu olarak anlatımda birleştirilmiştir. Bunu yapmamdaki amaç Genel Muhasebe derslerini yürütecek genç meslektaşlarımla dersi planlamaya ilişkin tecrübemi paylaşmaktır.
Diğer taraftan çalışmaya kitap-defter bir arada demek yanlış olmaz herhalde. Çünkü her bir konun akışında önce özet bir bilgi sunulduktan sonra konuyu pekiştirmeye yönelik etkinlik ve örnek çalışmalara yer verilmiştir. Etkinliklerin yapılmasından kullanılacak bilgiler "ipucu kutusu"n da, örneklerin muhasebeleştirilmesinde kullanılacak hesaplar "hesap kutusu"n da, önemli bilgiler ile dikkat edilmesi gereken hususlar ise "bilgi kutusu"n da sunulmuştur.
Şekiller, görseller ve bazı özlü sözlerle muhasebe öğrenmeyi de öğretmeyi de daha eğlenceli ve zevkli hale getirmeyi hedeflediğim bu çalışmada defterleri, mizanları ve tabloları da hazır vererek öğrencilerin şekil çizmekle uğraşmadan çözümlere geçmeleri, "evde çözelim" kısımları ile tekrar yaparak konun pekiştirmesi yapmaları sağlanmıştır.
Çalışmada konulara ilişkin temel bilgilerin özet bir biçimde sunumuyla birlikte önemli işlemlerin muhasebenin temel kavramları ile ilişkisi kurulmuş, "düşünelim - tartışalım" kısımlarında olayların kuramsal veya felsefi boyutu tartışılmıştır. Böylece çalışmayı sadece ders materyali şeklinde değil, evde iş sınavlarına hazırlanan veya konu tekrarı yapmak isteyen öğrencilere de yarar sağlaması amaçlanmıştır. Ayrıca konu bitimlerinde bırakılan boş sayfalar, öğrencilerin derslerde bazı bilgileri not alması içindir.
Konu Başlıkları
| Muhasebeye Giriş |
| Varlık Hesapları |
| Kaynak Hesapları ile Gelir–Gider Hesapları |
| Daha Fazla Bilmek İsteyenler ve Zoru Sevenler İçin |