Neden "15 Temmuz Anayasası?" Çünkü 16 Nisan'da oylanan "Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" 15 Temmuz darbe girişimi ve ardından yürürlüğe konulan olağanüstü hal rejiminin ürünüdür.
Hiçbir toplum, kazanımlarını bir anda ve özellikle olağanüstü ortam ve koşullarda kaybetmeye rıza göstermez. Hele söz konusu kazanımlar, uzun döneme yayılan mücadele halkaları ve evrim süreci ürünü iseler…
Anayasa, Türkiye toplumunun gerçek gündemi değil. Sorun, bu sanal gündeme karşı izlenecek yol ve yöntemlerde düğümleniyor; çünkü hiçbir toplum, yüzyıllara yayılan birikiminin "kişisel iktidar" hizmetinde bir anda yok edilmesine seyirci kalamaz.
İbrahim Kaboğlu, olağanüstü hal ile kanun hükmünde kararnamelere dayanan bir yönetim altında yapılan anayasa değişikliği referandumu ve tartışmalı sonucuyla karşı karşıya kalan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının önümüzdeki süreçte neler yapabileceğini, yılların kazanımlarını nasıl muhafaza edebileceğini hukuk, demokrasi ve insan hakları bağlamında 15 Temmuz Anayasası'nda inceliyor.
(Tanıtım Bülteninden)
Konu Başlıkları
Anayasa: Bağlayıcılık ve Üstünlük
Anayasa: Askı Değil, Saygı Gerek
Anayasa Hukuku Açılış Dersi
Ohal ve Fiili Durum Kıskacındaki Anayasa (ve AYM)
15 Temmuz Anayasası'na Doğru
Anayasa ve KHK'lar: Paralel Süreçler
Anayasa Değişikliğinde Yasama–Yürütme İlişkileri
Hak ve Özgürlüklerde Anayasal Kazanımlar
Halk Neyi Oyladı?
İnsan Haklarına Dayanan Demokratik Hukuk Devleti İçin