Yeryüzünde semavi din olarak kabul edilen ve inanılan üç din; İslamiyet, Hıristiyanlık ve Yahudilik'tir. Çalışmada semavi dinlerin, ekonomik faaliyetler içerisinde sayılabilecek olan ticaret, faiz, vergi konularında toplumu ne yönde şekillendirdiğini netleştirmek ve semavi dinlerin muhasebe ile ilişkisini ortaya koymak amaçlanmış. Çalışma gerçekleştirilirken, detaylı bir literatür taramasının yapılmasının ardından her üç semavi dine ait kutsal kitaplar analiz edilerek semavi dinlerin ticaret, faiz, vergi ve bu kavramların hepsini içeren muhasebe konusundaki bakış açıları ortaya konmaya çalışılmış.
Ekonomik faaliyetler denilince birçok konu akla geldiği için bu üç semavi dinin de ortak ilgi alanı olan ve ekonomik hayatın var olduğu zamandan itibaren gerçekleştiği bilinen ticaret, faiz, vergi ve özellikle muhasebe konulan üzerinde durulmuş ve semavi dinlerin bu kavramlar ile olan ilişkileri incelenmeye çalışılmış. Bu bağlamda, semavi dinlerin kutsal kabul edilen kitapları olan Tevrat, İncil ve Kur'an-ı Kerim'de bahsi geçen ve bu kutsal kitaplara inananları bağlayıcı nitelikte olan ayetlerden örnekler alınarak konu irdelenmeye çalışılmış. Bununla birlikte konu açıklanırken semavi dinlerden biri olan İslamiyet için konu ile ilgili olan Hadis'lere de çalışmada yer verilmiş.
Semavi dinler, farklı zamanlarda ve sıralanan tarihsel akışla ortaya çıktığı için çalışmada ilk olarak Yahudilik ele alınmış, sonrasında Hristiyanlık ve İslamiyet'in mali ve muhasebe faaliyetleri üzerindeki etkisi incelenmeye çalışılmış.
(Önsözden)
Konu Başlıkları
| Toplum, Din ve Ekonomi İlişkisi |
| Semavi Dinlerde Muhasebe Paradigması |
| Semavi Dinlerde Muhasebe Motifleri |