Türkiye, geçmişle kıyaslanmayacak ölçüde hızlı ve yoğun bir değişim sürecinden geçmektedir. Bu süreçte birçok sorun ortaya çıkmaktadır.
Sorunları ortaya çıkaran da, çözümlerini üretecek olan da kuşkusuz insanlardır. Bununla birlikte, sorunları belirleyecek ve olası çözümleri önerecek olanlar arasında özellikle toplum bilimcilere çok iş düşmektedir. Onların bu konuda söyleyecek sözleri her zaman olacaktır. Çünkü Türkiye de sorunların önemli bir bölümü toplumsaldır. Toplumsal yapıdan bağımsız bir biçimde anlaşılıp açıklanamaz. Türkiye'nin toplumsal sorunlarının ancak küçük bir bölümünü belirlemeye yönelen bu kitap, birbirinden bağımsız olarak farklı zamanlarda yapılmış çalışmalara dayanmaktadır. Bu çalışmalar arasındaki anlamlı ilişki hepsinin de Türkiye'nin toplumsal sorunu olmasıdır. Kaldı ki yazıların içeriğinin değiştirilmesine gerek duyulmamıştır.
Çünkü bütün toplumsal sorunlarda olduğu gibi, bu kitaptaki çalışmalarda da ele alınan sorunlar taşıdıkları "toplumsal olgu" niteliğiyle geleceği kapsamaktadır. Türkiye'nin toplumsal sorunlarına duyarlı okuyucuların el altı kitabı olması dileğiyle okuyucunun dikkatine sunulmuştur.
Konu Başlıkları
Terör
Görünmeyen Gerçek Güç ve Örtülü İktidar Anlayışı Olarak Çete
Terör Ortamında Basının Konumu
Tarihte Bir ''Karanlık Gün'' ve Bir ''Aydın İsim'': ''24 Ocak'' ve ''Uğur Mumcu''
Türkiye'de Terör, Nedenleri ve Çözüm Önerileri
Çağdaşlaşma İdeolojisi Olarak Atatürkçülük ve Atatürkçü Düşüncede Akılcılık
Türkiye Toplumunun Leviathan'ı: Laiklik
Türkiye'de Laiklik:.Sorumlular
Toplumsal Tabakalaşma Ölçütü Olarak Meslek ve Meslek Bakımından Öğretmenliğin Saygınlığı
İletişim ve Eğitimde Basının Sorumluluğu
Küreselleşen '' Sanki '' Dünyanın Sosyal Devlete Saldırısı