Kitap, üç bölümden oluşmakta olup birinci bölümünde kanun yollarına ilişkin genel hükümler; ikinci bölümünde istinaf kanun yolu; üçüncü bölümünde ise temyiz kanun yolu incelenmiş. Temyiz dilekçesinde temyiz sebeplerinin gösterilmesinin zorunlu hale getirilmesi, temyiz nedeninin hükmün hukuki yönüne ilişkin olmasının gerekmesi, istinafta maddi ve hukuki denetim yapılmasına rağmen temyizde sadece hukuki denetim yapılacak olması ve bu itibarla temyiz incelemesinde hukuki denetimin sınırları gibi yeni ve esaslı değişiklikler üzerinde durulmuş.
Temyiz incelemesinde temyiz layihası anahtar rol oynamaktadır. Temyiz nedenlerinin iyi, gerekçeli ve mevzuat ile ilişkilendirilerek açıklanması çok önemlidir. 1412 sayılı CMUK'dan farklı olarak 5271 sayılı CMK'da hem temyiz gerekçelerinin bildirileceği süre hem de temyiz sebepleri konusunda sınırlamalar getirilmiş. Yargıtay, temyiz dilekçesinde temyiz sebeplerinin nelerden ibaret olduğunun açıkça gösterilmemesi, somut sebepler ileri sürülmemesi, ne kastedildiği belli olmayan genel ifadelerle yapılan temyiz isteklerini reddetmektedir. Bu nedenle kitapta istinaf ve temyiz kanun yoluna başvurulurken dikkat edilmesi gereken hususlara değinilmiş.
Daha önce yapılan yasa değişiklikleri ile son olarak 24/10/2019 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 17/10/2019 tarih ve 7188 sayılı Yasa ile istinaf ve temyiz kanun yolunda yapılan değişiklikler ele alınmış, Yargıtay'ın konu ile ilgili uygulamaları okuyucuya aktarılmış.
Kitap, Yargıtay kararları ışığında uygulayıcılara yol göstermek amacıyla hazırlanmış.
(Önsözden)
Konu Başlıkları
| Kanun Yollarına İlişkin Genel Hükümler |
| İstinaf |
| Temyiz |