Ceza soruşturmasının en temel gayesi olan maddi gerçeğin ortaya çıkartılabilmesi ve adaletin zamanında tesisi için adli kolluğun iyi bir şekilde yapılanması ve çalışması gereklidir. Fakat uygulamada adli kolluğun sorunları arasında Cumhuriyet savcılığı ile gerçekleştirilen işlemlerde halen klasik ve çağın gerisinde olan metotların kullanılmasından kaynaklanan problemler bulunmaktadır.
Bu kitapta adli kolluk ile Cumhuriyet savcısı arasındaki işlemler sürecinde, adli kolluğun ne gibi problemler yaşadığını ve bilişim teknolojilerinin bu problemlerin çözümüne ne ölçüde katkı sağlayacağını incelemek amaçlanmıştır. Başarılı bir adalet sisteminin varlığı, yürütülen soruşturmaların sağlıklı, hızlı, verimli ve etkin bir biçimde işleyebilmesi, suçla mücadelede etkinliğin artırılması, ceza yargılamasının verimli bir şekilde yürütülebilmesi başarılı ve günün tüm teknolojik imkânlarından faydalanmayı başarabilen adli mercilerle ilişkileri güçlü bir kolluk sistemine bağlıdır.
Türk yargı sisteminde henüz başlanan UYAP Kolluk Bilişim Sistemi Jandarma Genel Komutanlığı ve Orman muhafaza birimleri ile Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından kullanılmaya başlanmış olup ayrıca çalışma için bir laboratuvar ortamı oluşturmuştur.
(Önsöz'den)
Konu Başlıkları
| Cumhuriyet Savcıları ile Kolluk Birimleri Arasındaki Hukuki İşlemler |
| Savcılık ve Adli Kolluk Sürecinde Kullanılan Bilişim Metotları ve Bunların Sağlayacağı Fayda |
| Savcılık ve Adli Kolluk Arasındaki İşlemlerde Uygulanabilecek Bilişim Sistemlerinin Kurulması Aşamasında Yaşanan Zorluklar, Örnek Model ve Çözüm Önerileri |