"Küreselleşme Boyutlarının inovasyon Performansına Etkisi: Panel Veri Analizi" başlıklı Yüksek Lisans tez çalışmasından türetilmiş olan bu kitabın amacı, dünya ülkelerinde, küreselleşmenin ve küreselleşmenin tüm alt boyutlarının tek tek inovasyon faaliyetleri üzerinde yaratmış olduğu etkiyi incelemektedir.
Bu kapsamda seçilmiş 111 ülkenin 2013-2019 yılı verileri ele alınarak panel veri analizi yapılmıştır. Sistem Genelleştirilmiş Momentler yöntemi kullanılarak yapılan analizlerde küreselleşme ile inovasyon arasındaki ilişki pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Ayrıca küreselleşmenin alt boyutlarından olan ekonomik, sosyal ve politik küreselleşme ile inovasyon arasındaki ilişki incelenmiş ve ekonomik küreselleşme ve sosyal küreselleşme ile inovasyon arasındaki ilişkinin pozitif ve anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Politik küreselleşme ile inovasyon arasındaki ilşki ise anlamsız bulunmuştur.
Ekonomik küreselleşmenin alt parametrelerinden olan ticari küreselleşme, finansal küreselleşmeye kıyasla inovasyon üzerinde daha fazla arttırıcı etkide bulunduğu saptanmıştır. Sosyal küreselleşmenin alt parametreleri incelendiğinde ise bilgi küreselleşmesi ve kültürel küreselleşme ile inovasyon arasındaki ilişki anlamsız bulunmuşken kişilerarası küreselleşme ile inovasyon arasında pozitif bir ilişkinin olduğu görülmüştür. Ayrıca daha detaylı bilgiye ulaşmak amacıyla küreselleşmenin, inovasyon alt parametrelerinden olan inovasyon girdisi ve inovasyon çıktısı üzerinde yarattığı etki de tek tek incelenmiştir. Politik küreselleşme ile inovasyon arasındaki ilişki anlamsız bulunmuş olsa da politik küreselleşme ile inovasyon çıktısı arasında pozitif yönde zayıf bir ilişkinin bulunması dikkat çekmiştir.
Konu Başlıkları
| Küreselleşmenin Kavramsal Çerçevesi |
| İnovasyonun Genel Çerçevesi |
| Ampirik Model, Veri ve Metodoloji |