Tarımsal üretimin birincil amacı, birim alandan elde edilecek ürün miktarının arttırılmasının yanı sıra, kaliteli ve insan sağlığını tehdit etmeyecek ürünler yetiştirmektir. İkincil ve belki de daha önemli olan hedefi ise sürdürülebilir bir tarımsal üretim ile artan nüfusun doyurulabilmesidir. Bunun için bilim insanları, birim alandan elde edilecek ürün miktarının arttırılması, alternatif tarım ürünleri yetiştiriciliği ile bu sorunun üstesinden gelmeye çalışmaktadır. Ancak, bilim alanında yapılan çalışmalar uzun zaman alacağı için kısa sürede pratik çözümlerin üretilmesi de bir zorunluluktur.
Tarım alanları arttırılamayacağı gibi aksine yerini insan yerleşim alanlarına bırakması ile yıldan yıla ciddi kayıplara uğramaktadır. Bu nedenlerden dolayı kısa vadede ürün artışını sağlamak, kaliteli ve sağlıklı tohum üretimi, iyi toprak işlemesi, sulama, gübreleme vb. modern tarımsal faaliyetlerle aşılmaya çalışılmaktadır. Ancak, kültür bitkilerinde ürün kaybına neden olan zararlı, hastalık ve yabancı otlarla bilinçli bir mücadele yapılmadığında elde edilecek ürünün genel olarak %25-35'lik bir kısmı kayba uğramaktadır. Diğer taraftan ürün kaybına neden olan bu etmenlerle mücadelede başarı ise bunların tanınmaları, yayılışları, biyolojileri, ekolojik istekleri, davranışları ve zarar şekillerinin iyi bilinmesine bağlıdır.
(Tanıtım Bülteninden)
Barkod: 9786059374163
|
Yayın Tarihi: Aralık 2019 |
Baskı Sayısı: 1
|
Ebat: 16x24 |
Sayfa Sayısı: 271
|
Yayınevi: Karahan Kitabevi
|
Kapak Türü:
Karton Kapaklı
|
Dili:
Türkçe |
Ekler:
-
|
|