Kitap nasıl bir içeriğe sahiptir?
Kitap, dava esası üzerine kurulmuştur. Uygulamada en çok görülen dava türleri belirlenmiştir. Bu dava türlerine ilişkin özet teorik bilgiler verilmiş, ardından konuya ilişkin Yargıtay içtihatları eklenmiştir. Daha sonra "Yargılama İşlemleri ve Dikkat Edilmesi Gereken İşlemler" adında ayrı bir başlık açılarak, ilgili davaların nasıl açıldığı (dilekçe örneği verilerek) açıklanmıştır. Ardından, dava açılmasından sonra hakim tarafından yapılması gereken işlemler tek tek anlatılmıştır. Bu kapsamda her bir dava ile ilgili tensip zaptı örnekleri konulmuş ve davayla ilgili yapılması gereken yazışmalardan söz edilerek yazışma örnekleri yerleştirilmiştir. Bu sayede davayla ilgili işlem yapacak meslektaşlarımızın işlemlerin ve yazışmaların ne şekilde yapılacağını öğrenmeleri sağlanmıştır.
Bundan da anlaşılacağı üzere kitapta yer alan her bir dava üç kısımda ele alınmıştır. Birinci kısımda kısa teorik açıklamalara ve Yargıtay kararlarında davayla ilgili olan püf noktalara özet şekilde yer verilmiştir, ikinci kısımda davayla ilgili hukuk genel kurulu kararlarına ve özet olarak verilen kararların ayrıntısına yer verilmiştir. Üçüncü kısımda ise davayla ilgili yargılama işlemlerine yer verilmiştir. Bu kapsamda dava dilekçelerine, dava dilekçesi üzerine hazırlanan tensip zabıtlarına, tensip zaptı üzerine bu zaptın gereği olan müzekkerelere, ön inceleme ve tahkikat duruşma tutanağına ve nihayet davanın kabulüne ve reddine dair gerekçeli karar örneklerine yer verilmiştir.
Bu başlıkta ayrıca keşifte ve duruşmada dinlenecek tanık ve mahalli bilirkişilere hangi soruların sorulması gerektiği, bilirkişilerin hangi hususlara dikkat ederek rapor hazırlamaları gerektiği, hakim ve avukatların ilgili davada dikkat etmesi gereken hususların neler olduğuna ilişkin bilgiler Yargıtay'ın bozma sebebi yaptığı sebeplerden yola çıkılarak titizlikle tespit edilmiş ve nokta atışı şeklinde okuyucunun istifadesine sunulmuştur.
Konu Başlıkları
| Taşınmaz Hukukuna İlişkin Davalar |
| Nüfus Davaları |