Kategoriler
Eser Adı Yazar Yayınevi Açıklama İçindekiler Barkod
Arama  
Ana Sayfa Sipariş Takip Üyelik Yardım İletişim
 
 
Bülten
   

×
Hastane İşletmelerinde
Maliyet ve Yönetim Muhasebesi
Kavram – Teori – Uygulama
Ocak 2022 / 2. Baskı / 288 Syf.
Fiyatı: 265.00 TL
İndirimli: 225.25 TL (%15)
24 saat içerisinde temin edilir.
 
Sepete Ekle
   

Güncellenmiş 2. Baskısını yapan kitapta, gelen istekler üzerine hastane işletmelerinde yönetim muhasebesine ilişkin bilgilerde yer verilmiştir.

Kitap, üniversitelerde "Sağlık Yönetimi" Bölümlerinde lisans ve lisansüstü düzeyde okutulan "Sağlık İşletmelerinde Maliyet ve Yönetim Muhasebesi" dersine uygun olarak öğrencilerin anlayacağı şekilde bol örneklerle hazırlanmıştır. Konular bir bütün içinde ele alınmış, örnekler, konular arasında bağlantı kurulabilmesi için birbirinin devamı niteliğinde olacak şekilde geliştirilmiştir.

Eserde; hastane işletmelerindeki giderler ayrıntılı olarak ele alınarak, giderlerin gider yerleri itibariyle izlenmesi ve sunulan hizmet ve hasta maliyetlerinin maliyet muhasebesi çerçevesinde hesaplanması ve muhasebeleştirilmesi üzerinde durulmuştur.

Kitapta, konu ile ilgilenen akademisyen, yönetici ve muhasebe meslek mensuplarının faydalanabileceği kapsamda bilgilere de yer verilmiştir.

Konu Başlıkları
Giderlerin Sınıflandırılması
İlk Madde ve Malzeme Giderleri
Personel Giderleri
Gider Yerleri
Gider Dağıtımı
Maliyet Hesaplama Sistemi
Safha – Sipariş Maliyet Yöntemi
Maliyet Hesaplarının İşleyişi
Gider–Hacim İlişkilerinin Belirlenmesi
Maliyet–Hacim–Kar Analizleri
Barkod: 9789750274442
Yayın Tarihi: Ocak 2022
Baskı Sayısı:  2
Ebat: 16x24
Sayfa Sayısı: 288
Yayınevi: Seçkin Yayıncılık
Kapak Türü: Karton Kapaklı
Dili: Türkçe
Ekler: -

 

İÇİNDEKİLER
İçindekiler
Önsöz  7
Tablolar Listesi  15
Giriş  17
Birinci Bölüm
HASTANE VE MALİYET MUHASEBESİ İLE İLGİLİ
TEMEL KAVRAMLAR
1.1. Hastanenin Tanımı  21
1.2. Hastanelerin Sınıflandırılması  22
1.3. Hastanelerde Verilen Hizmetlerin Sınıflandırılması  23
1.4. Maliyet Muhasebesinin İşletme Muhasebe Sistemindeki Yeri  24
1.5. Maliyet Muhasebesinin Tanımı ve Amaçları  26
1.6. Hastanelerde Maliyet Muhasebesinin Önemi  27
1.7. Hastanelerde Maliyetlere Etki Eden Faktörler  28
1.7.1. Kapasite Kullanımı  28
1.7.2. Hastane Büyüklüğü  29
1.7.3. Teknoloji  29
1.7.4. Hizmetin Kalitesi  29
1.8. Maliyet Muhasebesi İle İlgili Temel Kavramlar  30
1.8.1. Maliyet Kavramı  30
1.8.2. Gider Kavramı  31
1.8.3. Zarar Kavramı  32
1.8.4. Harcama Kavramı  33
İkinci Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE GİDERLERİN SINIFLANDIRILMASI
2.1. Giderlerin Çeşitlerine Göre Sınıflandırılması  35
2.2. Giderlerin Fonksiyonlarına Göre Sınıflandırılması  36
2.3. Giderlerin Ürünlere (Sunulan Hizmetlere) Yüklenmesine Göre Sınıflandırılması  39
2.4. Giderlerin Faaliyet Hacmiyle Olan İlişkisine Göre Sınıflandırılması ve Toplam ve Birim Maliyet Fonksiyonları  40
2.4.1. Sabit Giderler  41
2.4.2. Değişken Giderler  44
2.4.3. Yarı–Sabit Giderler  46
2.4.4. Yarı–Değişken Giderler  48
2.4.5. Toplam ve Birim Maliyet Fonksiyonları  49
2.5. Giderlerin Fiili Olup Olmamasına Göre Sınıflandırılması  50
2.6. Giderlerin Gider Yerlerine Göre Sınıflandırılması  51
Üçüncü Bölüm
HASTANELERDE HİZMET ÜRETİM MALİYETİ UNSURLARI VE
SATIŞLARIN MALİYETİ TABLOSU
3.1. Hastanelerde Hizmet Üretim Maliyeti Unsurları  53
3.2. Üretilen Hizmet Maliyetinin Hesaplanması  54
3.3. Satışların Maliyeti Tablosunun Düzenlenmesi  55
Dördüncü Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE İLK MADDE VE
MALZEME GİDERLERİ
4.1. İlk Madde ve Malzeme Giderlerini Oluşturan Unsurlar  59
4.2. İlk Madde ve Malzeme Hareketleri  60
4.3. Hastanelerde Malzeme Yönetimi  62
4.4. İlk Madde ve Malzemelerin Alışta Değerlemesi  63
4.5. İlk Madde ve Malzeme Giderlerinin Mamul ve Hizmetle İlişkilendirilmesi Açısından Sınıflandırılması  66
4.6. Stok Kayıt (İzleme) Yöntemleri  67
4.7. Maliyet Bedelini Esas Alan Stok Değerleme Yöntemleri  68
4.7.1. Sürekli Envanter Yöntemi Uygulamasında Stok Değerleme Yöntemleri  69
4.7.1.1. Gerçek Parti Maliyeti (Özel Maliyet, Has Maliyet) Yöntemi  69
4.7.1.2. Hareketli Ağırlıklı (Tartılı) Ortalama Maliyet Yöntemi  71
4.7.1.3. İlk Giren İlk Çıkar (FIFO) Yöntemi  71
4.7.1.4. Son Giren İlk Çıkar (LIFO) Yöntemi  72
4.7.2. Aralıklı Envanter Yöntemi Uygulamasında Stok Değerleme Yöntemleri  74
4.7.2.1. Gerçek Parti Maliyeti (Özel Maliyet, Has Maliyet) Yöntemi  75
4.7.2.2. Ağırlıklı Ortalama Maliyet Yöntemi  76
4.7.2.3. İlk Giren İlk Çıkar (FIFO) Yöntemi  77
4.7.2.4. Son Giren İlk Çıkar (LIFO) Yöntemi  79
Beşinci Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE PERSONEL GİDERLERİ
5.1. Hastanelerde Çalışan Personelin Sınıflandırılması  81
5.2. Personel Giderlerini Oluşturan Unsurlar  82
5.3. Personel Giderlerinin Direkt ve Endirekt Gider Olarak Ayrımı  84
5.4. Esas Ücretin Zaman Esasına Göre Belirlenmesi  85
5.5. Diğer Personel Ücret ve Giderleri Unsurlarının Belirlenmesi  85
Altıncı Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE DİĞER GİDERLER
6.1. Dışarıdan Sağlanan Fayda ve Hizmetler  95
6.2. Çeşitli Giderler  97
6.3. Vergi, Resim ve Harçlar  99
6.4. Amortisman ve Tükenme Payları  100
6.4.1. Kavramsal Açıklama  100
6.4.2. Amortisman Ayırma Yöntemleri  102
6.4.2.1. Normal Amortisman Yöntemi (Eşit Tutarlı Amortisman)  103
6.4.2.2. Azalan Bakiyeler Yöntemi  104
6.5. Finansman Giderleri  106
Yedinci Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE GİDER YERLERİ
(MALİYET MERKEZLERİ)
7.1. Hastanelerde Gider Yerlerinin (Maliyet Merkezlerinin) Belirlenmesi  109
7.2. Hastanelerde Gider Yerleri (Maliyet Merkezleri) Bölümlemesi  110
7.3. Gider Dağıtım Tablosunun Oluşturulması  117
Sekizinci Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE GİDER DAĞITIMI
8.1. Birinci Dağıtım  119
8.2. İkinci Dağıtım  133
8.2.1. İkinci Dağıtımda Kullanılacak Dağıtım Anahtarları  133
8.2.2. İkinci Dağıtımda Kullanılacak Gider Dağıtım Yöntemleri  134
8.2.2.1. Basit Dağıtım Yöntemi  135
8.2.2.2. Kademeli Dağıtım Yöntemi  140
8.3. Üçüncü Dağıtım  147
8.3.1. Kliniklerde Birim Maliyetlerin Hesaplanması  147
8.3.2. Polikliniklerde Birim Maliyetlerin Hesaplanması  147
8.3.3. Özel Hizmet Merkezlerinde Birim Maliyetlerin Hesaplanması  150
Dokuzuncu Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE MALİYET HESAPLAMA YÖNTEMLERİ VE MALİYET HESAPLAMA SİSTEMİNİN OLUŞTURULMASI
9.1. Maliyetlerin Kapsamına Göre Maliyet Yöntemleri  174
9.1.1. Tam Maliyet Yöntemi  174
9.1.2. Değişken Maliyet Yöntemi  174
9.1.3. Normal Maliyet Yöntemi  174
9.1.4. Direkt Maliyet Yöntemi (Asal Maliyet)  175
9.2. Maliyetlerin Saptanma Zamanına Göre Maliyet Yöntemleri  178
9.2.1. Fiili Maliyet Yöntemi  178
9.2.2. Standart Maliyet Yöntemi  179
9.2.3. Tahmini Maliyet Yöntemi  182
9.3. Maliyetlerin Saptanma Şekline Göre Maliyet Yöntemleri  182
9.4. Giderlerin Dağıtımında Esas Alınan Baza Göre Maliyet Yöntemleri  183
9.4.1. Hacim Tabanlı Dağıtım Yöntemi  183
9.4.2. Faaliyet Tabanlı Dağıtım Yöntemi  184
Onuncu Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE SAFHA MALİYET YÖNTEMİ
10.1. Safha Maliyet Yöntemine İlişkin Genel Esaslar  185
10.2. Safha Maliyet Yöntemine İlişkin Örnek Uygulamalar  186
Onbirinci Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE SİPARİŞ MALİYET YÖNTEMİ
11.1. Sipariş Maliyet Yöntemine İlişkin Genel Esaslar  191
11.2. Sipariş Maliyet Yöntemine İlişkin Örnek Uygulamalar  193
Onikinci Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE MALİYET HESAPLARININ İŞLEYİŞİ
12.1. Hastane İşletmelerinde Tek Düzen Muhasebe Sistemine Göre Maliyet Hesaplarının İşleyişi  211
12.1.1. 7/A Seçeneğinde Maliyet Hesaplarının İşleyişi  211
12.1.2. 7/B Seçeneğinde Maliyet Hesaplarının İşleyişi  225
12.2. Hastane İşletmelerinde TMS 2 Stoklar Standardı’na Göre Hizmet Stok Maliyetleri  237
Onüçüncü Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE YÖNETİM MUHASEBESİ
13.1. Gider–Hacim İlişkilerinin Belirlenmesi  239
13.1.1. Gider–Hacim İlişkilerinin Belirlenmesinde Kullanılabilecek Yöntemler  240
13.1.1.1. Yargıya Dayalı Yöntemler  240
13.1.1.1.1 Analitik Yöntem  240
13.1.1.1.2. Muhasebe Yöntemi  242
13.1.1.2. Matematik ve İstatistiksel Teknikler  244
13.1.1.2.1. Yüksek ve Düşük Hacimler Tekniği  244
13.1.1.2.1.1. En Yüksek ve En Düşük Hacimler Tekniği  245
13.1.1.2.1.2. Çifte Ortalamalar Tekniği  247
13.1.1.2.2. En Küçük Kareler Tekniği  248
13.1.2. Birden Fazla Hizmet Üretilmesi Durumunda Dönüştürülmüş Hizmetler Üzerinden Gider–Hacim İlişkilerinin Belirlenmesi  250
13.2. Maliyet – Hacim – Kar Analizleri  257
13.2.1. Başabaş Noktası Analizi  257
13.2.1.1. Başabaş Noktasının Hesaplanması  258
13.2.1.2. Başabaş Noktasında Satış Fiyatının Belirlenmesi  260
13.2.1.3. Başabaş Noktasında Karın Belirlenmesi  260
13.2.2. Hedef Kar Analizi  261
13.2.2.1. Belirli Bir Satış Hacminde Hedef Karın Belirlenmesi  262
13.2.2.2. Hedef Karı Sağlayan Satış Hacmini Bulma  263
13.2.2.3. Tek Tip Hizmet Sunulması Durumunda Hedef Kara Ulaşmada En Uygun Fiyat Tespiti  264
13.2.3. Kar Fonksiyonundaki Değişmeler  265
13.2.3.1. Katkı Payı / Katkı Oranındaki Değişim  265
13.2.3.1.1. Birim Satış Fiyatındaki Değişim  266
13.2.3.1.2. Birim Değişken Giderdeki Değişim  267
13.2.3.2. Sabit Giderlerdeki Değişim  268
13.2.4. Güvenlik Payı ve Güvenlik Oranının Hesaplanması  270
13.2.5. Maliyet Hacim Kar Analizlerinin Talep Odaklı Fiyatlandırma Kararlarında Kullanılması  272
13.2.6. Birden Fazla Hizmet Sunulması Durumunda Başabaş Noktasının Hesaplanması  274
13.2.7. Birden Fazla Hizmet Sunulması Durumunda Karlılığın Hesaplanması  276
13.2.8. Birden Fazla Hizmet Sunulması Durumunda Hedef Kara Ulaşmada En Uygun Fiyat Tespiti  278
13.2.9. Birden Fazla Hizmet Sunulması Durumunda En Uygun Hizmet Bileşiminin Belirlenmesi  281
Kaynakça  285
Özgeçmiş  288
 







 

İÇİNDEKİLER
İçindekiler
Önsöz  7
Tablolar Listesi  15
Giriş  17
Birinci Bölüm
HASTANE VE MALİYET MUHASEBESİ İLE İLGİLİ
TEMEL KAVRAMLAR
1.1. Hastanenin Tanımı  21
1.2. Hastanelerin Sınıflandırılması  22
1.3. Hastanelerde Verilen Hizmetlerin Sınıflandırılması  23
1.4. Maliyet Muhasebesinin İşletme Muhasebe Sistemindeki Yeri  24
1.5. Maliyet Muhasebesinin Tanımı ve Amaçları  26
1.6. Hastanelerde Maliyet Muhasebesinin Önemi  27
1.7. Hastanelerde Maliyetlere Etki Eden Faktörler  28
1.7.1. Kapasite Kullanımı  28
1.7.2. Hastane Büyüklüğü  29
1.7.3. Teknoloji  29
1.7.4. Hizmetin Kalitesi  29
1.8. Maliyet Muhasebesi İle İlgili Temel Kavramlar  30
1.8.1. Maliyet Kavramı  30
1.8.2. Gider Kavramı  31
1.8.3. Zarar Kavramı  32
1.8.4. Harcama Kavramı  33
İkinci Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE GİDERLERİN SINIFLANDIRILMASI
2.1. Giderlerin Çeşitlerine Göre Sınıflandırılması  35
2.2. Giderlerin Fonksiyonlarına Göre Sınıflandırılması  36
2.3. Giderlerin Ürünlere (Sunulan Hizmetlere) Yüklenmesine Göre Sınıflandırılması  39
2.4. Giderlerin Faaliyet Hacmiyle Olan İlişkisine Göre Sınıflandırılması ve Toplam ve Birim Maliyet Fonksiyonları  40
2.4.1. Sabit Giderler  41
2.4.2. Değişken Giderler  44
2.4.3. Yarı–Sabit Giderler  46
2.4.4. Yarı–Değişken Giderler  48
2.4.5. Toplam ve Birim Maliyet Fonksiyonları  49
2.5. Giderlerin Fiili Olup Olmamasına Göre Sınıflandırılması  50
2.6. Giderlerin Gider Yerlerine Göre Sınıflandırılması  51
Üçüncü Bölüm
HASTANELERDE HİZMET ÜRETİM MALİYETİ UNSURLARI VE
SATIŞLARIN MALİYETİ TABLOSU
3.1. Hastanelerde Hizmet Üretim Maliyeti Unsurları  53
3.2. Üretilen Hizmet Maliyetinin Hesaplanması  54
3.3. Satışların Maliyeti Tablosunun Düzenlenmesi  55
Dördüncü Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE İLK MADDE VE
MALZEME GİDERLERİ
4.1. İlk Madde ve Malzeme Giderlerini Oluşturan Unsurlar  59
4.2. İlk Madde ve Malzeme Hareketleri  60
4.3. Hastanelerde Malzeme Yönetimi  62
4.4. İlk Madde ve Malzemelerin Alışta Değerlemesi  63
4.5. İlk Madde ve Malzeme Giderlerinin Mamul ve Hizmetle İlişkilendirilmesi Açısından Sınıflandırılması  66
4.6. Stok Kayıt (İzleme) Yöntemleri  67
4.7. Maliyet Bedelini Esas Alan Stok Değerleme Yöntemleri  68
4.7.1. Sürekli Envanter Yöntemi Uygulamasında Stok Değerleme Yöntemleri  69
4.7.1.1. Gerçek Parti Maliyeti (Özel Maliyet, Has Maliyet) Yöntemi  69
4.7.1.2. Hareketli Ağırlıklı (Tartılı) Ortalama Maliyet Yöntemi  71
4.7.1.3. İlk Giren İlk Çıkar (FIFO) Yöntemi  71
4.7.1.4. Son Giren İlk Çıkar (LIFO) Yöntemi  72
4.7.2. Aralıklı Envanter Yöntemi Uygulamasında Stok Değerleme Yöntemleri  74
4.7.2.1. Gerçek Parti Maliyeti (Özel Maliyet, Has Maliyet) Yöntemi  75
4.7.2.2. Ağırlıklı Ortalama Maliyet Yöntemi  76
4.7.2.3. İlk Giren İlk Çıkar (FIFO) Yöntemi  77
4.7.2.4. Son Giren İlk Çıkar (LIFO) Yöntemi  79
Beşinci Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE PERSONEL GİDERLERİ
5.1. Hastanelerde Çalışan Personelin Sınıflandırılması  81
5.2. Personel Giderlerini Oluşturan Unsurlar  82
5.3. Personel Giderlerinin Direkt ve Endirekt Gider Olarak Ayrımı  84
5.4. Esas Ücretin Zaman Esasına Göre Belirlenmesi  85
5.5. Diğer Personel Ücret ve Giderleri Unsurlarının Belirlenmesi  85
Altıncı Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE DİĞER GİDERLER
6.1. Dışarıdan Sağlanan Fayda ve Hizmetler  95
6.2. Çeşitli Giderler  97
6.3. Vergi, Resim ve Harçlar  99
6.4. Amortisman ve Tükenme Payları  100
6.4.1. Kavramsal Açıklama  100
6.4.2. Amortisman Ayırma Yöntemleri  102
6.4.2.1. Normal Amortisman Yöntemi (Eşit Tutarlı Amortisman)  103
6.4.2.2. Azalan Bakiyeler Yöntemi  104
6.5. Finansman Giderleri  106
Yedinci Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE GİDER YERLERİ
(MALİYET MERKEZLERİ)
7.1. Hastanelerde Gider Yerlerinin (Maliyet Merkezlerinin) Belirlenmesi  109
7.2. Hastanelerde Gider Yerleri (Maliyet Merkezleri) Bölümlemesi  110
7.3. Gider Dağıtım Tablosunun Oluşturulması  117
Sekizinci Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE GİDER DAĞITIMI
8.1. Birinci Dağıtım  119
8.2. İkinci Dağıtım  133
8.2.1. İkinci Dağıtımda Kullanılacak Dağıtım Anahtarları  133
8.2.2. İkinci Dağıtımda Kullanılacak Gider Dağıtım Yöntemleri  134
8.2.2.1. Basit Dağıtım Yöntemi  135
8.2.2.2. Kademeli Dağıtım Yöntemi  140
8.3. Üçüncü Dağıtım  147
8.3.1. Kliniklerde Birim Maliyetlerin Hesaplanması  147
8.3.2. Polikliniklerde Birim Maliyetlerin Hesaplanması  147
8.3.3. Özel Hizmet Merkezlerinde Birim Maliyetlerin Hesaplanması  150
Dokuzuncu Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE MALİYET HESAPLAMA YÖNTEMLERİ VE MALİYET HESAPLAMA SİSTEMİNİN OLUŞTURULMASI
9.1. Maliyetlerin Kapsamına Göre Maliyet Yöntemleri  174
9.1.1. Tam Maliyet Yöntemi  174
9.1.2. Değişken Maliyet Yöntemi  174
9.1.3. Normal Maliyet Yöntemi  174
9.1.4. Direkt Maliyet Yöntemi (Asal Maliyet)  175
9.2. Maliyetlerin Saptanma Zamanına Göre Maliyet Yöntemleri  178
9.2.1. Fiili Maliyet Yöntemi  178
9.2.2. Standart Maliyet Yöntemi  179
9.2.3. Tahmini Maliyet Yöntemi  182
9.3. Maliyetlerin Saptanma Şekline Göre Maliyet Yöntemleri  182
9.4. Giderlerin Dağıtımında Esas Alınan Baza Göre Maliyet Yöntemleri  183
9.4.1. Hacim Tabanlı Dağıtım Yöntemi  183
9.4.2. Faaliyet Tabanlı Dağıtım Yöntemi  184
Onuncu Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE SAFHA MALİYET YÖNTEMİ
10.1. Safha Maliyet Yöntemine İlişkin Genel Esaslar  185
10.2. Safha Maliyet Yöntemine İlişkin Örnek Uygulamalar  186
Onbirinci Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE SİPARİŞ MALİYET YÖNTEMİ
11.1. Sipariş Maliyet Yöntemine İlişkin Genel Esaslar  191
11.2. Sipariş Maliyet Yöntemine İlişkin Örnek Uygulamalar  193
Onikinci Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE MALİYET HESAPLARININ İŞLEYİŞİ
12.1. Hastane İşletmelerinde Tek Düzen Muhasebe Sistemine Göre Maliyet Hesaplarının İşleyişi  211
12.1.1. 7/A Seçeneğinde Maliyet Hesaplarının İşleyişi  211
12.1.2. 7/B Seçeneğinde Maliyet Hesaplarının İşleyişi  225
12.2. Hastane İşletmelerinde TMS 2 Stoklar Standardı’na Göre Hizmet Stok Maliyetleri  237
Onüçüncü Bölüm
HASTANE İŞLETMELERİNDE YÖNETİM MUHASEBESİ
13.1. Gider–Hacim İlişkilerinin Belirlenmesi  239
13.1.1. Gider–Hacim İlişkilerinin Belirlenmesinde Kullanılabilecek Yöntemler  240
13.1.1.1. Yargıya Dayalı Yöntemler  240
13.1.1.1.1 Analitik Yöntem  240
13.1.1.1.2. Muhasebe Yöntemi  242
13.1.1.2. Matematik ve İstatistiksel Teknikler  244
13.1.1.2.1. Yüksek ve Düşük Hacimler Tekniği  244
13.1.1.2.1.1. En Yüksek ve En Düşük Hacimler Tekniği  245
13.1.1.2.1.2. Çifte Ortalamalar Tekniği  247
13.1.1.2.2. En Küçük Kareler Tekniği  248
13.1.2. Birden Fazla Hizmet Üretilmesi Durumunda Dönüştürülmüş Hizmetler Üzerinden Gider–Hacim İlişkilerinin Belirlenmesi  250
13.2. Maliyet – Hacim – Kar Analizleri  257
13.2.1. Başabaş Noktası Analizi  257
13.2.1.1. Başabaş Noktasının Hesaplanması  258
13.2.1.2. Başabaş Noktasında Satış Fiyatının Belirlenmesi  260
13.2.1.3. Başabaş Noktasında Karın Belirlenmesi  260
13.2.2. Hedef Kar Analizi  261
13.2.2.1. Belirli Bir Satış Hacminde Hedef Karın Belirlenmesi  262
13.2.2.2. Hedef Karı Sağlayan Satış Hacmini Bulma  263
13.2.2.3. Tek Tip Hizmet Sunulması Durumunda Hedef Kara Ulaşmada En Uygun Fiyat Tespiti  264
13.2.3. Kar Fonksiyonundaki Değişmeler  265
13.2.3.1. Katkı Payı / Katkı Oranındaki Değişim  265
13.2.3.1.1. Birim Satış Fiyatındaki Değişim  266
13.2.3.1.2. Birim Değişken Giderdeki Değişim  267
13.2.3.2. Sabit Giderlerdeki Değişim  268
13.2.4. Güvenlik Payı ve Güvenlik Oranının Hesaplanması  270
13.2.5. Maliyet Hacim Kar Analizlerinin Talep Odaklı Fiyatlandırma Kararlarında Kullanılması  272
13.2.6. Birden Fazla Hizmet Sunulması Durumunda Başabaş Noktasının Hesaplanması  274
13.2.7. Birden Fazla Hizmet Sunulması Durumunda Karlılığın Hesaplanması  276
13.2.8. Birden Fazla Hizmet Sunulması Durumunda Hedef Kara Ulaşmada En Uygun Fiyat Tespiti  278
13.2.9. Birden Fazla Hizmet Sunulması Durumunda En Uygun Hizmet Bileşiminin Belirlenmesi  281
Kaynakça  285
Özgeçmiş  288
 


 
Kitap
Bülten
Kitap
Kitap
İndirimli Kitaplar
 
 
Ana Sayfa | 2021 Kaynakça Dokümanı | Hakkımızda | Bülten | Kişisel Verilerin Korunması | Yardım | İletişim

Seçkin Yayıncılık San. Tic. A.Ş.
Copyright © 1996 - 2024