Çalışmamızda konkordatonun sürekli borç ilişkilerine etkisini incelerken temel işleyiş, konkordatonun amacı kapsamında sürekli borç ilişkilerinin feshedilebileceğine ilişkin İcra ve İflâs Kanunu madde 296/2 hükmü üzerine kurgulanmıştır. İcra ve İflâs Kanunu m. 296/2'de yer alan düzenleme, sürekli borç ilişkilerine özgü bir düzenleme olup 7101 sayılı Kanun ile hukukumuza kazandırılmıştır.
Çalışmamızın ana kurgusu, sürekli borç ilişkilerine özgü bu yeni düzenleme etrafında şekillendirilmiştir. Bununla birlikte sözü edilen hükmün ilk fıkrasında sözleşmelerin sırf borçlunun konkordato başvurusu nedeniyle feshedilemeyeceği ve tarafların kendi aralarındaki sözleşmelere bu yönde koydukları kayıtların geçersizliğine ilişkin bir düzenlemeye yer verilmiştir. Esasen hukukumuz bu düzenlemeye yabancı değildir. Sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma yoluyla yeniden yapılandırılmasına ilişkin İcra ve İflâs Kanunu m. 309/r hükmünde benzer ifadeler yer almaktadır.
Bu çerçevede, İcra ve İflâs Kanunu m. 296/1 hükmü de çalışmamızda inceleme konusu edilmekle birlikte yalnızca sürekli borç ilişkileri bağlamında gösterdiği etki ve sonuçlar bakımından bir değerlendirme yapılmıştır.
Konu Başlıkları
| Sürekli Borç İlişkisi Kavramı ve Konkordato Mühletinin Sürekli Borç İlişkilerine Etkisi |
| Konkordatonun Amacına Ulaşmasını Engelleyen Sürekli Borç İlişkilerinin Borçlu Tarafından Feshi |
| Konkordato Mühleti Verilmesinin Sürekli Borç İlişkilerinin Diğer Sona Erme Hallerine Etkisi ve Özellik Arz Eden Bazı Sürekli Borç İlişkileri |