Sığırlardan beklenen düzeyde hayvansal ürün elde edilebilmesinin en önemli koşullardan birisi optimal düzeyde beslenmelerine bağlıdır. Bunu sağlamak için öncelikle hayvanların sindirim fizyolojilerinin iyi bilinmesinden geçmektedir. Ayrıca optimal düzeyde bir beslemenin yapılabilmesi için, öncelikle farklı ırk, yaş, cinsiyet, canlı ağırlık ile farklı verim düzeylerindeki hayvanların besin maddeleri gereksinimlerinin bilinmesini gerektirmektedir. Besin madde gereksinimi bilinen hayvanlara doğru ve ekonomik rasyonlar hazırlanabilir. Eğer yeterli ve dengeli besleme yapılmaz ise istenen verim alınmadığı gibi sağlık sorunları ile karşılaşılır.
Bu eser basta süt sığırların sindirim fizyolojisi, beslemede kullanılan yemler, farklı yaş ve verim durumundaki hayvanların bakım ve beslenmesi, yanı sıra sığırların besin madde gereksinimlerinin hesaplanması ile rasyon hazırlama yöntemlerine ait bilgileri kapsamaktadır.
Konu Başlıkları
Sindirim Sisteminin Anatomisi ve Fizyolojisi
Besin Maddeleri Sindirimi, Emilimi ve Metabolizması