Yargılamadaki biçimsel kuralların (şekilciliğin), hakkı (asıl hakkın özünü) yoketme tehlikesini önleyecek, adaleti sağlayacak ve hakkın mahkeme tarafından gerçekten haklı olan tarafa verilmesini sağlayacak araçlardan en önemlilerinden biri de ıslah kurumudur.
Kitap da, öğretideki (kuramsal) görüşler yanında, mahkemeler uygulamasına da ağırlık verilmiş. Bunun başlıca amacı, hukukun gelişmesine ve yargılama kuramı çerçevesinde ıslah hükümlerinin doğru uygulanmasına yardımcı olabilme düşüncesidir. Bu yüzden, saptanabilen yayımlanmış tüm Yargıtay kararları ile yayımlanmamış bazı kararlara da incelemede yer verilmiş. Yeri geldikçe bu kararların değerlendirilmesi de yapılarak, ıslahın daha doğru bir biçimde uygulanabilmesine katkı verilmek istenmiş.
Kitabın bu yeni baskısında, 1.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun konuyla ilgili hükümleri değerlendirilmiş. Okuyucunun yeni hükümleri daha iyi değerlendirebilmesi için de Hukuk Muhakemeleri Kanunu hükümleri ile (eski) Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu hükümleri karşılaştırılmış.
(Önsözden)
Konu Başlıkları
Islah Kavramı ve Çeşitli Hukuk Sistemlerindeki Düzenlemesi
Islah Kavramı ve Islahın Amacı
Çeşitli Hukuk Sistemlerinde Davayı Değiştirme Olanakları ve Islah
Islahın Konusu
Taraf Usul İşlemleri
Dava Sebebinin Islahı
Dava konusunun ve İstem Sonucunun Islahı
Tarafta Islahla Değişiklik Yapılması
Islahla İlgili Bazı Özel Durumlar
Islahın Koşulları
Islah Yöntemi ve Islahın Sonuçları
Hakem Yargılamasında ve Danıştay Yargılamasında Islah Hakem Yargılamasında Islah