Bu kitap etkin öğretme ve öğrenme stratejilerine bağlı kalarak standartlaştırılmış, mantıksal ve sistematik bir biçimde et muayenesi konusunda temel bilgileri vermek üzere hazırlanmıştır. Veteriner Hekimler ve öğrenciler için hazırlanan bu kitapta özellikle kasaplık hayvanlarda görülen hastalıkların kesim öncesi ve sonrası tanısı üzerinde durulmuştur.
Kitaptaki konular, kasaplık hayvanların naklinden, karkas elde edilinceye kadar entegre tesislerdeki iş akışı dikkate alınarak bir sistem dahilinde işlenmiştir. Kitapta, ayrıca mezbaha ile ilgili temel bilgilere de yer verilmiştir. Kitap, bu alanda eğitim alan öğrenciler ve uygulamacılar için önemli bir başvuru kaynağıdır.
Konu Başlıkları
| Türkiye Et Endüstrisi: Türkiye'de Kırmızı Et Sanayi, Mezbaha Çeşitleri, Nakil Sırasında Hayvan Refahı, Et ve Et Ürünleri Atıkları, Çevre Kirliliği ve Mezbahalar |
| Et Muayenesi: Et Muayenesinin Tarihçesi, Amaçları, Etlere El Koyma, Kesim İşlemleri, Yüzüm, Gövde Etler ile İlgili Tanımlar |
| Sığırlarda Sistematik Et Muayenesi: Organ Muayenesi, Hemal Lenf Düğümü, Etlerin Damgalanması, Dondurulmuş ve Soğutulmuş Etlerin Muayenesi |
| Et Muayenesi Yönünden Önemli Fizyolojik ve Patolojik Değişiklikler: Ateş, Septisemi, Toksemi, Piyemi, Pigmentasyon, Melanoz, Nekroz, Gangren, Anemi, Üremi, Tümörler |
| Et Muayenesi Yönünden Önemli Hastalıklar: Zoonoz, Tüberküloz, Tularemi, Yanıkara, Şap, Salmonelloz |
| Et Muayenesi Yönünden Önemli Paraziter Hastalıklar |
| Kanatlı Hijyeni ve Et Muayenesi: Kesim İşlemleri, Asım İşlemi, Dondurma, Soğuk ve Donmuş Muhafaza |
| Et Muayenesi Yönünden Önemli Kanatlı Hastalıkları |
| En Endüstrisinde Kalite Yönetimi |
| Et Endüstrisinde Temizlik ve Dezenfeksiyon |