İÇİNDEKİLER
İçindekiler
Sekizinci Baskı İçin Önsöz 5
Önsöz 7
Şekiller ve Tablolar Listesi 23
1. Bölüm
İŞLETME, İŞLETME YÖNETİMİ İLE İLGİLİ
TEMEL KAVRAMLAR VE İŞLETME TÜRLERİ
1. İŞLETME, İŞLETME YÖNETİMİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR VE İŞLETME TÜRLERİ 27
1.1. İŞLETME VE İŞLETME YÖNETİMİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR 27
1.1.1. İşletme ve İşletme Yönetimi Kavramları 28
1.1.2. Üretim ve Üretim Faktörleri 29
1.1.3. İşletmelerin Yapısal Özellikleri 30
1.1.4. İşletmelerin Amaçları 31
1.1.5. İşletme Bilimi ve Diğer Bilim Dalları ile İlişkisi 34
1.1.5.1. İşletme Bilimi ve Ekonomi 34
1.1.5.2. İşletme Bilimi ve Hukuk 34
1.1.5.3. İşletme Bilimi ve Davranış Bilimleri 34
1.1.5.4. İşletme Bilimi ve Teknoloji 35
1.2. İŞLETME TÜRLERİ 35
1.2.1. Faaliyet Alanlarına Göre İşletmeler 35
1.2.1.1. Üretim İşletmeleri 36
1.2.1.2. Ticari İşletmeler 36
1.2.1.3. Karma İşletmeler 36
1.2.2. Üretim Araçlarının Mülkiyetine Göre İşletmeler 36
1.2.2.1. Özel İşletmeler 36
1.2.2.2. Kamu İşletmeleri 36
1.2.2.3. Karma İşletmeler 36
1.2.2.4. Yabancı Sermayeli İşletmeler 37
1.2.3. Üretim Yapıları Açısından İşletmeler 37
1.2.3.1. Mal Üreten İşletmeler 37
1.2.3.2. Hizmet Üreten İşletmeler 37
1.2.4. Büyüklüklerine Göre İşletmeler 38
1.2.5. Tüketici Türlerine Göre İşletmeler 38
1.2.5.1. Son (Nihai) Tüketiciye Yönelik Mal ve Hizmet Sunan İşletmeler 39
1.2.5.2. Aracı Tüketicilere Mal ve Hizmet Sunan İşletmeler 39
1.2.6. Hukuki Yapılarına Göre İşletmeler 39
1.2.6.1. Özel İşletmeler 39
1.2.6.1.1. Şahıs İşletmeleri 39
1.2.6.1.2. Sermaye Şirketleri 42
1.2.6.2. Kooperatifler 46
1.2.6.2.1. Kooperatif Organları 47
1.2.6.3. Kamu İşletmeleri 49
1.2.6.3.1. Genel Yönetim İçinde Faaliyet Gösteren İşletmeler 49
1.2.6.3.2. Katma Bütçeli Dairelere Bağlı İşletmeler 49
1.2.6.3.3. Özel Yapılı Kuruluşlar 49
1.2.6.3.4. Yerel Yönetim İşletmeleri 50
1.2.6.3.5. Kamu İktisadi Kuruluşları (KİK) ve İktisadi Devlet Teşekkülleri (İDT) 50
1.2.6.4. Yabancı Sermayeli İşletmeler 50
1.2.6.5. Çok Uluslu İşletmeler 50
1.3. İŞLETMELER ARASI İŞBİRLİĞİ VE BİRLEŞMELER 51
1.3.1. Centilmenlik Anlaşmaları 52
1.3.2. Konsorsiyumlar 52
1.3.3. Karteller 52
1.3.4. Tröstler 53
1.3.5. Holdingler 53
1.3.6. Ortak Girişim (Joint Venture) 53
1.4. İŞLETMELERİN BÜYÜMESİ 53
Kaynaklar 55
Bölüm Soruları 57
2. Bölüm
İŞLETMELERİN KURULUŞU
2. İŞLETMELERİN KURULUŞU 59
2.1. KURULUŞ ÇALIŞMALARI 59
2.1.1. Yatırım 59
2.1.2. Yatırım Projesi 60
2.2. FİZİBİLİTE ÇALIŞMALARI 61
2.2.1. Ekonomik Araştırmalar 61
2.2.2. Teknik Araştırmalar 67
2.2.3. Mali Araştırmalar 68
2.2.4. Hukuki Araştırmalar 70
2.2.5. Örgütsel Araştırmalar 70
2.3. KURULUŞ ÇALIŞMALARINI DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ 71
Kaynaklar 73
Bölüm Soruları 75
3. Bölüm
İŞLETME SİSTEMİ VE ÇEVRESİ
3. İŞLETME SİSTEMİ VE ÇEVRESİ 77
3.1. SİSTEM KAVRAMI VE TÜRLERİ 77
3.2. BİR SİSTEM OLARAK İŞLETMELER 79
3.2.1. Sistemlerin Özellikleri 80
3.3. İŞLETME SİSTEMİNİ ETKİLEYEN DIŞ ÇEVRE KOŞULLARI 81
3.3.1. Doğal Çevre Koşulları 82
3.3.2. Sosyal ve Kültürel Koşullar 82
3.3.3. Hukuki ve Politik Çevre Koşulları 82
3.3.4. Teknolojik Koşullar 82
3.3.5. Ekonomik Koşullar 83
3.3.6. Uluslararası Çevre Koşulları 83
3.4. İŞLETMENİN İÇ ÇEVRESİ 84
3.4.1. İşletme Sahipleri ve Hissedarlar 84
3.4.2. İşletmede Çalışanlar 85
3.4.3. Yöneticiler 85
3.5. İŞLETMENİN YAKIN ÇEVRESİ 86
3.5.1. Tüketiciler/Müşteriler 87
3.5.2. Rakipler 88
3.5.3. İşletmeye Kredi Sağlayan Kuruluşlar 88
3.5.4. Hammadde ve İşletmenin Diğer İhtiyaçlarını Karşılayan Kurumlar 88
3.6. İŞLETMENİN ULUSAL ÇEVRESİ 89
3.6.1. Devlet 89
3.6.2. Toplum 90
3.6.3. Çeşitli Kurumlar 90
3.7. İŞLETMELERİN ULUSLARARASI ÇEVRESİ 90
Kaynaklar 92
Bölüm Soruları 93
4. Bölüm
YÖNETİM VE YÖNETİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ
4. YÖNETİM VE YÖNETİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ 95
4.1. YÖNETİM KAVRAMI 95
4.2. YÖNETİMİN GENEL ÖZELLİKLERİ 96
4.3. YÖNETİCİ KAVRAMI 97
4.3.1. Yönetsel Düzeyler 98
4.3.1.1. Dikey Sınıflandırma 99
4.3.1.2. Yatay Sınıflandırma 99
4.3.2. Yönetsel Beceriler 100
4.4. YÖNETİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ 101
4.4.1. Klasik Yönetim Yaklaşımı 102
4.4.1.1. Bilimsel Yönetim Yaklaşımı 102
4.4.1.2. Yönetim Süreci Yaklaşımı 103
4.4.1.3. Bürokrasi Yaklaşımı 104
4.4.2. Neo–Klasik Yönetim Dönemi 106
4.4.3. Modern Yönetim Dönemi 108
4.4.4. Post–Modern Yönetim Dönemi 110
4.5. YÖNETİM FONKSİYONLARI 112
Kaynaklar 114
Bölüm Soruları 116
5. Bölüm
YÖNETİM FONKSİYONLARI
5. YÖNETİM FONKSİYONLARI 117
5.1. PLANLAMA 117
5.1.1. Plan Çeşitleri 122
5.1.1.1. Kullanım Biçimlerine Göre Planlar 122
5.1.1.2. Niteliklerine Göre Planlar 122
5.1.1.3. Sürelerine Göre Planlar 123
5.1.2. Stratejik Planlama 123
5.2. ÖRGÜTLEME 130
5.2.1. Örgütleme Sürecinin Evreleri 131
5.2.2. Örgütleme İlkeleri 132
5.2.2.1. İş Bölümü ve Uzmanlaşma İlkesi 132
5.2.2.2. İstisna İlkesi 132
5.2.2.3. Amaç Birliği İlkesi 133
5.2.2.4. Kumanda Birliği İlkesi 133
5.2.2.5. Hiyerarşik Yapı İlkesi 133
5.2.2.6. Yetki ve Sorumluluğun Denkliği İlkesi 133
5.2.2.7. Yetki Devri İlkesi 133
5.2.2.8. Denge İlkesi 134
5.2.2.9. Açıklama İlkesi 134
5.2.2.10. Basitlik ve Anlaşılırlık İlkesi 134
5.2.2.11. Değişebilirlik ve Reorganizasyon İlkesi (Esneklik ilkesi) 134
5.2.2.12. Süreklilik İlkesi 134
5.2.2.13. Yönetim (Denetim) Alanı İlkesi 134
5.2.3. Örgütte Bölümlere Ayırma 135
5.2.3.1. Örgütte Bölümlere Ayırmada Kullanılan Temel Yöntemler 136
5.2.3.1.1. İşlevlere (Fonksiyonlara) Göre Bölümlere Ayırma 136
5.2.3.1.2. Üretilen Mal veya Hizmete Göre Bölümlere Ayırma 136
5.2.3.1.3. Bölge Temeline Göre Bölümlere Ayırma 137
5.2.3.1.4. Müşteri Temeline Göre Bölümlere Ayırma 137
5.2.3.1.5. Süreç veya Makine Temeline Göre Bölümlere Ayırma 138
5.2.3.1.6. Zaman Temeline Göre Bölümlere Ayırma 138
5.2.3.1.7. Sayı Temeline Göre Bölümlere Ayırma 138
5.2.3.1.8. Matriks (Karma) Örgüt 139
5.3. YÖNELTME (YÜRÜTME) 140
5.3.1. Motivasyon 141
5.3.2. Liderlik 143
5.3.2.1. Liderlik ve Yöneticilik Arasındaki Farklar 145
5.3.2.2. Liderlik Türleri 145
5.4. KOORDİNASYON 147
5.4.1. Kurumların İşleyişindeki Yeri ve Önemi 147
5.4.2. Gerçekleşme Unsurları 148
5.5. KONTROL 149
5.5.1. Etkili Bir Kontrol Sistemi İçin Gerekli Koşullar 151
5.5.2. Kontrol Türleri 152
Kaynaklar 154
Bölüm Soruları 158
6. Bölüm
ÜRETİM YÖNETİMİ
6. ÜRETİM YÖNETİMİ 159
6.1. ÜRETİM YÖNETİMİ KAVRAMI VE AMACI 159
6.2. ÜRETİM SİSTEMİNİN ELEMANLARI 161
6.3. ÜRETİM SİSTEMLERİNİN SINIFLANDIRILMASI 162
6.3.1. Süreçlere Göre Sınıflandırma 162
6.3.1.1. Çıkarma Yoluyla Üretim (Birincil Üretim) 162
6.3.1.2. Analitik Süreçle Üretim 162
6.3.1.3. Fabrikasyon (Dönüştürme) Üretim 162
6.3.1.4. Sentetik Üretim 162
6.3.2. Ürünün Cinsine Göre Sınıflandırma 163
6.3.3. Miktar ve Üretim Akşına Göre Sınıflandırma 163
6.3.3.1. Sürekli Üretim 163
6.3.3.1.1. Kütle Üretimi 163
6.3.3.1.2. Akış Tipi Üretim 163
6.3.3.2. Kesikli Üretim 164
6.3.3.2.1. Siparişe Göre Üretim 164
6.3.3.2.2. Parti Üretimi 164
6.3.3.3. Proje Üretimi 165
6.3.4. Esnek Üretim Sistemleri 165
6.3.5. Tam Zamanında Üretim Sistemleri (Just in Time Production) 166
6.3.6. Diğer Üretim Türleri 167
6.4. ÜRETİM YÖNETİMİ FONKSİYONLARI 167
6.4.1. Ön Planlama 168
6.4.2. Planlama 168
6.4.3. Kontrol 169
6.5. STOK KONTROL 170
6.5.1. Stok Maliyetleri 170
6.5.2. Stok Değerleme Yöntemleri 170
6.5.3. Stok Kontrol Yöntemleri 170
6.5.3.1. Gözle Kontrol Yöntemi 170
6.5.3.2. Çift Kutu Yöntemi 171
6.5.3.3. ABC Yöntemi 171
6.5.3.4. Sabit Sipariş Süresi Yöntemi 172
6.5.3.5. Sabit Sipariş Miktarı Yöntemi 172
6.5.3.6. Ekonomik Sipariş Miktarı Yöntemi 172
6.5.3.7. VED Yöntemi 173
6.5.4. Stok Kontrolünde Yardımcı Teknikler 173
6.5.4.1. Bar–Kod ve Kare kod 173
6.5.4.2. RFID 174
Kaynaklar 176
Bölüm Soruları 178
7. Bölüm
PAZARLAMA YÖNETİMİ
7. PAZARLAMA YÖNETİMİ 179
7.1. PAZARLAMA TANIMI VE İŞLETMELER AÇISINDAN ÖNEMİ 179
7.2. PAZARLAMANIN GELİŞİMİ 181
7.2.1. Üretim Anlayışı Dönemi 181
7.2.2. Satış Anlayışı Dönemi 182
7.2.3. Çağdaş Pazarlama Anlayışı Dönemi 182
7.2.3.1. İlişki Pazarlaması Yaklaşımı 184
7.2.3.2. Müşteri Odaklı Yaklaşım 185
7.2.3.3. Değer Temelli Yaklaşım 185
7.2.3.4. Pazar Odaklı Yaklaşım 186
7.2.4. Toplumsal ve Sosyal Pazarlama Anlayışı Dönemi 186
7.3. PAZAR BÖLÜMLEME VE HEDEF PAZAR SEÇİMİ 188
7.4. PAZARLAMA KARMASI ELEMANLARI 191
7.4.1. Ürün 192
7.4.2. Fiyat 193
7.4.3. Dağıtım/Yer 196
7.4.4. Tutundurma 198
7.4.5. Katılımcılar/İnsanlar 199
7.4.6. Fiziksel Ortam/Fiziksel Deliller 199
7.4.7. Süreç Yönetimi 200
Kaynaklar 202
Bölüm Soruları 206
8. Bölüm
FİNANS YÖNETİMİ
8. FİNANS YÖNETİMİ 207
8.1. FİNANSMAN KAVRAMI 207
8.2. TARİHSEL GELİŞİM 208
8.3. İŞLETMELERDEKİ YERİ VE ÖNEMİ 209
8.4. FİNANS YÖNETİCİSİNİN GÖREVLERİ 210
8.5. İŞLETMELERİN FİNANSAL YAPISI VE SERMAYE TÜRLERİ 211
8.5.1. Sermaye 211
8.5.1.1. Sermaye Türleri 212
8.5.2. Finansman Kaynakları 213
8.5.2.1. Kaynağına Göre Finansman 213
8.5.2.2. Sürelerine Göre Finansman Kaynakları 213
8.5.2.2.1. Uzun Süreli Finansman Kaynakları 213
8.5.2.2.2. Kısa Süreli Finansman Kaynakları 214
8.5.3. Finansal Tablolar 215
8.5.3.1. Bilançolar 215
8.5.3.2. Gelir Tabloları 216
8.5.4. Finansal Analiz 217
8.5.4.1. Finansal Tabloların Analizinde Kullanılan Oranlar 217
8.5.4.1.1. Likiditeyi Ölçen Oranlar 217
8.5.4.1.2. Faaliyet Oranları 219
8.5.4.1.3. Finansal Yapı Oranları 220
8.5.4.1.4. Kârlılık Oranları 221
8.5.4.2. Başabaş Analizi 221
8.5.4.3. Fon Akım Tablosu 223
8.6. YENİ FİNANSAL TEKNİKLER 223
8.6.1. Factoring 223
8.6.2. Forfaiting 224
8.6.3. Leasing (Finansal Kiralama) 224
8.6.4. Franchising 225
Kaynaklar 226
Bölüm Soruları 227
9. Bölüm
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
9. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 229
9.1. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN GÖREV VE FONKSİYONLARI 229
9.1.1. İnsan Kaynakları Yönetiminin Başlıca Görevleri 230
9.1.2. İnsan Kaynakları Yönetiminin Fonksiyonları 231
9.2. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN İLKELERİ 231
9.2.1. Liyakat ya da Yeterlik İlkesi 231
9.2.2. Kariyer İlkesi 231
9.2.3. Eşitlik İlkesi 232
9.2.4. Güvence İlkesi 233
9.2.5. Yansızlık İlkesi 233
9.2.6. Halef Yetiştirme İlkesi 233
9.2.7. Yönetimi Geliştirme İlkesi 233
9.3. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE ÇEVRESEL UNSURLARI 234
9.3.1. Dış Çevre Unsurları 234
9.3.1.1. Yasal Düzenlemeler 234
9.3.1.2. Toplum 234
9.3.1.3. Sendikalar 235
9.3.1.4. Müşteriler 235
9.3.1.5. Rakipler 235
9.3.1.6. Teknolojik Koşullar 235
9.3.1.7. Ekonomik Koşullar 236
9.3.1.8. Coğrafik Koşullar 236
9.3.2. İç Çevre Unsurları 236
9.3.2.1. Misyon, Amaçlar, Hedefler 236
9.3.2.2. Politikalar 237
9.3.2.3. Örgüt Kültürü ve Örgüt İklimi 237
9.3.2.4. İşgörenler 238
9.4. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN İŞLEVLERİ 238
9.4.1. İstihdam 239
9.4.2. Geliştirme 240
9.4.3. Ücretlendirme 242
9.4.4. Bütünleştirme 245
9.5. İNSAN KAYNAKLARINDA PERFORMANS DEĞERLENDİRME SİSTEMİ 246
9.5.1. Performans Değerleme Yöntemleri 247
9.6. İŞ GÖREN DEVİR HIZI VE HESAPLANMASI 248
9.7. İŞ ANALİZ VE İŞ TASARIMI 249
9.7.1. İş Analizi 249
9.7.1.1. İş Tanımı 250
9.7.1.2. İş Gerekleri 251
9.7.2. İş Tasarımı 253
9.7.2.1. İş Basitleştirme 253
9.7.2.2. İş Genişletme 253
9.7.2.3. İş Zenginleştirme 253
9.7.2.4. İş Rotasyonu 254
9.7.2.5. Süreç Yenileme 254
Kaynaklar 255
Bölüm Soruları 258
10. Bölüm
HALKLA İLİŞKİLER VE İLETİŞİM SÜRECİ
10. HALKLA İLİŞKİLER VE İLETİŞİM SÜRECİ 259
10.1. HALKLA İLİŞKİLER KAVRAMI 259
10.1.1. Halkla İlişkilerin Temel Amaç ve İşlevleri 261
10.1.2. Halkla İlişkilerde Hedef Kitle 262
10.1.2.1. İşletme İçi Hedef Kitle 262
10.1.2.2. İşletme Dışı Hedef Kitle 263
10.2 HALKLA İLİŞKİLER VE HALKLA İLİŞKİLERE YAKIN KAVRAMLAR 264
10.2.1. Propaganda 264
10.2.2. Reklâmcılık 264
10.2.3. Pazarlama 265
10.3. HALKLA İLİŞKİLERDE KULLANILAN TEMEL İLKELER 267
10.3.1. Çift Yönlü İlişki 267
10.3.2. Dürüstlük ve Doğruları Yansıtmak 268
10.3.3. İnandırıcılık 268
10.3.4. Sabırlı Çalışma 269
10.3.5. Uzmanlık İşi 269
10.3.6. Yaygın Sorumluluk 269
10.3.7. Yineleme ve Süreklilik 270
10.3.8. İşletme İmajı 270
10.3.9. Halkla İlişkiler Bütçesi 270
10.4. İLETİŞİM VE HALKLA İLİŞKİLER 271
10.4.1. İletişim Kavramı ve Önemi 271
10.4.2. İletişim Süreci 271
10.4.3. İşleyiş Açısından İletişim Çeşitleri 274
10.4.3.1. Tek Yönlü İletişim 274
10.4.3.2. Çift Yönlü İletişim 274
10.5. ÖRGÜTSEL İLETİŞİM 275
10.5.1. Biçimsel İletişim (Resmi, Formal) 276
10.5.1.1. Dikey İletişim 277
10.5.1.1.1. Yukarıdan Aşağıya Doğru İletişim 277
10.5.1.1.2. Aşağıdan Yukarıya Doğru İletişim 277
10.5.1.2. Yatay İletişim 278
10.5.1.3. Çapraz İletişim 278
10.5.2. Biçimsel Olmayan İletişim (Gayri Resmi, Informal) 279
10.6. HALKLA İLİŞKİLER FAALİYETLERİNDE KULLANILAN İLETİŞİM BİÇİMLERİ 280
10.6.1. Sözlü İletişim 281
10.6.2. Sözsüz İletişim 281
10.6.3. Yazılı İletişim 283
10.6.4. Elektronik İletişim 283
10.7. HALKLA İLİŞKİLER ALANINDA KULLANILAN İLETİŞİM ARAÇLARI 284
10.7.1. Yazılı ve Basılı Araçlar 285
10.7.2. Sözlü Araçlar 285
10.7.3. Görsel–İşitsel Araçlar 285
Kaynaklar 286
Bölüm Soruları 288
11. Bölüm
ZAMAN VE KRİZ YÖNETİMİ
11. ZAMAN VE KRİZ YÖNETİMİ 289
11.1. ZAMAN YÖNETİMİ 289
11.1.1. Zaman Kavramı 289
11.1.2. Zaman Yönetimi Kavramı 289
11.1.3. Zaman Tuzakları 290
11.1.4. Zamanın Etkin Kullanılmasını Sağlayan Davranış ve Yöntemler 293
11.2. KRİZ YÖNETİMİ 296
11.2.1. Krizin Tanımı 296
11.2.1.1. Kriz Türleri 299
11.2.1.2. Krizin Aşamaları 300
11.2.2. Kriz Yönetiminin Tanımı 301
11.2.2.1. Kriz Yönetiminin Özellikleri 302
11.2.2.2. Kriz Yönetimi Yaklaşımları 303
11.2.2.3. Krizin Sebep Olduğu Unsurlar 303
Kaynaklar 306
Bölüm Soruları 308
12. Bölüm
ÇATIŞMA VE STRES YÖNETİMİ
12. ÇATIŞMA VE STRES YÖNETİMİ 309
12.1. ÇATIŞMA YÖNETİMİ 309
12.1.1. Çatışmanın Tanımı 309
12.1.2. Çatışmanın Yararları 312
12.1.3. Çatışma Yönetimi 313
12.1.4. Çatışmanın Nedenleri 314
12.1.4.1. İşler Arası Fonksiyonel Karşılıklı Bağlılık 314
12.1.4.2. Belirli Kaynakların Paylaşılması 314
12.1.4.3. Amaç Farklılıkları 314
12.1.4.4. Algılama Farklılıkları 314
12.1.4.5. Yönetim Alanı ile İlgili Belirsizlik 315
12.1.4.6. Yöneticilik Tarzları Arasındaki Farklılıklar 315
12.1.4.7. İşçi–İşveren İlişkilerindeki Kutuplaşmalar 315
12.1.4.8. Kişilik Farklılıkları 315
12.1.4.9. Yeniliklerin Gerektirdiği Yeni Bilgi ve Görüşlerden Doğan Anlaşmazlıklar 315
12.1.5. Çatışma Süreci 315
12.1.5.1. Potansiyel Muhalefet 316
12.1.5.2. Kavrama ve Kişileştirme 316
12.1.5.3. Davranış 316
12.1.5.4. Çatışmanın Sonuçları 317
12.1.6. Örgütlerde Çatışma Türleri 317
12.1.6.1. Taraflara Göre Çatışmalar 318
12.1.6.1.1. Birey İçi Çatışmalar 318
12.1.6.1.2. Bireylerarası Çatışmalar 319
12.1.6.1.3. Kişiler ve Gruplar Arası Çatışmalar 319
12.1.6.1.4. Gruplar Arası Çatışmalar 319
12.1.6.1.5. Bölümler Arası Çatışmalar 319
12.1.6.1.6. Örgütler arası Çatışmalar 319
12.1.6.2. Nedenlerine Göre Çatışmalar 320
12.1.6.2.1. Amaç Çatışmaları 320
12.1.6.2.2. Rol Çatışmaları 320
12.1.6.2.3. Kurumlaşmış Çatışmalar 320
12.1.6.2.4. Beliren Çatışmalar 320
12.1.6.3. Çıkış Biçimlerine Göre Çatışmalar 320
12.1.6.3.1. Gizli Çatışmalar 320
12.1.6.3.2. Algılanan Çatışmalar 320
12.1.6.3.3. Hissedilen Çatışmalar 321
12.1.6.4. Örgüt Düzeyindeki Çatışmalar 321
12.1.7. Çatışmanın Yönetilmesinde Kullanılan Yaklaşımlar 321
12.1.8. Çatışmada Geleneksel ve Modern Görüşler 323
12.2. STRES YÖNETİMİ 324
12.2.1. Stresin Tanımı 324
12.2.2. Stresin Kaynakları 324
12.2.3. Stres Belirtileri 326
12.2.4. Stresin Örgüt Üzerindeki Etkileri 326
12.2.5. Stres Yönetimi 327
12.2.5.1. Stres Yönetiminde Bireysel Başa Çıkma Yöntemleri 327
12.2.5.2. Stres Yönetiminde Örgütsel Başa Çıkma Teknikleri 328
Kaynaklar 330
Bölüm Soruları 332
13. Bölüm
İŞLETME YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR 1:
İŞLETMELERDE TOPLAM KALİTE YÖNETİM VE
DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ
13. İŞLETME YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR 1: İŞLETMELERDE TOPLAM KALİTE YÖNETİM VE DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ 333
13.1. İŞLETMELERDE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 333
13.1.1. Kalite ve Toplam Kalite Kavramı 333
13.1.2. Toplam Kalite Yönetimi 334
13.1.2.1. Sürekli İyileştirme (Kaizen) 338
13.1.3. Toplam Kalite Yönetiminin Amacı 338
13.1.4. Toplam Kalite ve Klasik Yönetim Anlayışı 338
13.1.5. Toplam Kalite Yönetiminin Temel İlkeleri 341
13.1.5.1. Müşteri Odaklılık 341
13.1.5.2. Çalışanların Katılımı–Takım Çalışması 341
13.1.5.3. Sürekli Gelişim ve Öğrenme 341
13.1.5.4. Çalışanların Eğitimi 342
13.1.5.5. Üst Yönetimin Liderliği 342
13.1.6. Kalite Kavramına Değişik Yaklaşımlar 343
13.1.6.1. Dr. Deming ve Dr. J. M. Juran 344
13.1.7. Kalite Çemberleri 347
13.1.7.1. Kalite Çemberlerinin Amaçları 347
13.1.7.2. Kalite Çemberlerinin Özellikleri 348
13.2. İŞLETMELERDE DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ 349
13.2.1. Değişim Mühendisliği Kavramı 350
13.2.2. İşletmelerde Değişim Mühendisliğinin Kullanılma Nedenleri 351
13.2.3. Değişim Mühendisliğinde On Emir 351
13.2.4. Değişim Mühendisliği Süreç ve Safhaları 352
13.2.4.1. Lider ve Değişim Mühendisliği Ekibinin Tespiti 352
13.2.4.2. Mevcut Görev ve Yapıların Tespit Edilmesi 353
13.2.4.3. Kurum Değerlerinin Yeniden Şekillendirilmesi 353
13.2.4.4. Harekete Geçme ve Değişimi Satma 353
13.2.4.5. Direnişleri Ortadan Kaldırmak 353
13.2.5. Değişim Mühendisliği Uygulamalarından Örnekler 353
Kaynaklar 356
Bölüm Soruları 359
14. Bölüm
İŞLETME YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR 2:
İŞLETMELERDE ETİK VE MOBBING (PSİKOLOJİK ŞİDDET)
14. İŞLETME YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR 2: İŞLETMELERDE ETİK VE MOBBING (PSİKOLOJİK ŞİDDET) 361
14.1. İŞLETMELERDE ETİK 361
14.1.1. Etik ve Ahlâk Kavramı 361
14.1.2. İş Etiği ve İşletme Etiği 364
14.1.2.1. İşletmelerin Çalışanlara Karşı Etik Sorumluluklar 365
14.1.2.2. Çalışanların İşletmeye Karşı Etik Sorumlulukları 366
14.1.3. Meslek Etiği 367
14.1.4. İşletmelerde Yaşanan Etik Dışı Davranışlar 367
14.2. İŞLETMELERDE MOBBİNG 371
14.2.1. Mobbing Kavramı ve Gelişimi 374
14.2.1.1. Türk Hukukunda Mobbing 375
14.2.2. İşletmelerde Mobbing Türleri 378
14.2.2.1. Yatay (Horizontal) Mobbing 378
14.2.2.2. Dikey (Downword and Upword) Mobbing 378
14.2.3. Mobbing Sürecinin Aşamaları 379
14.2.4. Mobbingin Bireyler Üzerindeki Etkisi 380
14.2.5. Mobbingin Örgütlere İlişkin Sonuçları 380
14.2.6. İşyerlerinde Yaşanan Belli Başlı Mobbing Davranışları 381
14.2.7. İşyerlerinde Mobbinge Uğrayanların Genel Özellikleri 381
Kaynaklar 386
Bölüm Soruları 389
15. Bölüm
İŞLETME YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR 3:
İŞLETMELERDE KÜÇÜLME, BENCHMARKING,
DIŞ KAYNAK KULLANIMI VE ÖĞRENEN ORGANİZASYONLAR
15. İŞLETME YÖNETİMİNDE ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR 3: İŞLETMELERDE KÜÇÜLME, BENCHMARKING, DIŞ KAYNAK KULLANIMI VE ÖĞRENEN ORGANİZASYONLAR 391
15.1. İŞLETMELERDE KÜÇÜLME (DOWNSIZING) 391
15.1.1. Örgütsel Küçülmenin İş görenler Üzerindeki Etkisi 392
15.1.2. İşletmelerde Küçülme Stratejileri 393
15.1.2.1. İşgücü Azaltımı 393
15.1.2.2. İşlerin Yeniden Yapılanması 394
15.1.2.3. Sistematik Strateji 394
15.1.3. Küçülmenin Alternatifleri 394
15.2. İŞLETMELERDE BENCHMARKING (KARŞILAŞTIRMA–KIYASLAMA) 394
15.2.1. Benchmarking Merdiveni 396
15.2.2. Benchmarkingin İçin Yapılması Gerekenler 396
15.2.3. Benchmarking Süreci 397
15.2.4. Benchmarking'in Temel Özellikleri 397
15.2.5. Benchmarking Çeşitleri 398
15.2.6. Benchmarkingin Kullanım Alanları 398
15.3. DIŞ KAYNAK KULLANIMI (OUTSOURCING) 399
15.3.1 İşletmelerde Dış Kaynak Kullanımı 399
15.3.2. Yabancı Ülkelerde Dış Kaynak Kullanımı 400
15.3.3. Dış Kaynak Kullanımının Yarar ve Sakıncaları 401
15.4. ÖĞRENEN ORGANİZASYONLAR 403
15.4.1. Öğrenen Organizasyonların Özellikleri 405
15.4.2. Öğrenen Organizasyonların Karakteristikleri 406
Kaynaklar 407
Bölüm Soruları 410
Kaynakça 411
Bölüm Soruları Cevap Anahtarları 439
Kavramlar Dizini 441 |