Kanun koyucu, önemine ve kendine has özelliklerine binaen ticari satımları adi satımlardan ayırma ihtiyacı hissetmiş ve mehaz İsviçre Borçlar Kanunu'na da paralel olarak, gerek 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 212. maddesinde, gerekse daha önce yürürlükte olan 818 sayılı Borçlar Kanunu'nun 187. ve 188. hükümlerinde ticari satımlara özel kurallar ihdas etmiştir.
Müspet zarar ve müspet zararın hesabı konusu doktrinde çok az incelenmiştir. Oysa uygulamada bu alanda pek çok sorunlar yaşanmakta ve bu sorunlar yargıya intikal etmektedir. Özellikle müspet zarar - menfi zarar ayırımının yeterince anlaşılamaması, hangi zararların müspet hangilerinin menfi zarar kalemi olduğunun ve ne zaman müspet ne zaman menfi zararların talep edilebileceğinin tam olarak bilinmemesi sebebiyle çok ciddi hak kayıpları ile de karşılaşılmaktadır.
Kitap; gerek doktrin gerekse uygulamada karşılaşılan boşluğu bir nebze olsun doldurabilmek ve karşılaşılan sorunlara ışık tutabilmek amacıyla kaleme alınmıştır.
Konu Başlıkları
Konunun Takdimi, Önemi ve Sınırları
Konu İle İlgili Genel Kavramlar
Ticari Satım Kavramı ve Benzer Müesseselerden Ayırt Edilmesi
Kesin Vadeli Ticari Satıma Bağlanan Karineler
Genel Olarak Müspet Zarar ve Temerrüt Nedeniyle Müspet Zararın Tazmini Kavramları
Aynen İfa Talebinden Vazgeçerek Müspet Zararının Tazmini Talebinde Bulunan Alacaklının Kendi Edimi Bakımından Durumu: Mübadele ve Fark Teorileri