Çalışma hayatına ilişkin uluslararası normların temel amacı, işletmelerin gereksinimleri ile işçilerin korunması arasında dengenin sağlanması, iş imkânlarının daha yaygın kitlelere ulaştırılması ve niteliklere uygun arz ve talebin bir araya getirilmesidir. Bu amaçla ILO, işçi-işveren ilişkilerine uygulanacak asgari düzenlemeleri içeren uluslararası sözleşmeler hazırlamak suretiyle işçinin korunması ilkesine önemli ölçüde katkıda bulunmuştur. Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nin temel amacı da, bu konuda ülkeler arasında işbirliği sağlamaktadır.
Bölgesel nitelikte kurulan Avrupa Birliği’nin çalışma hayatına ilişkin yönergeleri de, iş hukukunun uluslararası kaynakları içinde önemli bir yere sahiptir. Çalışmada dinlenme hakkının iş ilişkilerindeki önemi vurgulandıktan sonra, gelişim süreçleri çerçevesinde uluslararası alanda ve Türk Hukukundaki gelişmeler ve düzenlemeler ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır.
İşçinin sağlığı ve güvenliği için önemli bir yere sahip olan dinlenme hakkına ilişkin işçilerin sahip oldukları hakların sınırlarının, Yargıtay kararları ışığında değerlendirilerek ve uluslararası düzenlemelerle karşılaştırılarak, buna ilişkin eksikliklerin giderilmesine yönelik önerilerde bulunmak amacıyla böyle bir konu üzerinde çalışma yapılmıştır. Çalışma dikkat çeken konusuyla yalnızca uzmanların değil, geniş okur kitlesinin de ilgisini çekecektir.
Konu Başlıkları
| Dinlenme Hakkı Kavramı, Hukuki Niteliği, Hukuki, Sosyal ve Ekonomik Açıdan Önemi ile Uluslararası Hukukta Yer Alan Düzenlemeler |
| Dinlenme Hakkına İlişkin Mevzuatın Türkiye’de Tarihsel Gelişimi ve Türk Hukukunda Yer Alan Düzenlemeler |