Bu kitap, başta İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri olmak üzere Meslek Yüksek Okulu İşletme Bölümü öğrencilerine ve ayrıca işletmecilik konularına ilgi duyan herkese temel bilgiler sunmayı amaçlamaktadır.
Kitap iki kısımdan oluşmuştur. Altı bölümden oluşan birinci kısımda; işletmecilikte kullanılan temel kavramlar, izlenen amaç ve ilkeler, çevreyle ilişkiler, işletme etiği, isletmenin sınıflandırılması, sistem olarak analizi, performans göstergeleri, isletmenin kuruluş çalışmaları ve son olarak işletmelerde büyüme modelleri ve kapasite türleri ayrı ayrı incelenmiştir
Kitabın ikinci kısmında ise, işletmecilik bilgilerini daha iyi analiz edebilmek için işlevsel bir yaklaşım izlenmiş ve başta yönetim, organizasyon olmak üzere sırasıyla finansman, üretim, pazarlama, insan kaynakları gibi temel işlevlere yer verilmiş, daha sonra araştırma–geliştirme, halkla ilişkiler ve muhasebe gibi yardımcı işlevler ele alınarak ayrıntılı biçimde işlenmiştir.
Konu Başlıkları
| Temel İşletmecilik Bilgileri |
| İşletmenin Temel Kavramları, Diğer Bilim Dallarıyla İlişkileri, İzlenen Amaçlar ve İlkeler |
| İşletmenin Çevreyle İlişkileri, Sorumlulukları ve İşletme Etiği |
| İşletmelerin Sınıflandırılması |
| Bir Sistem Olarak İşletmelerde Fonksiyonel Analiz ve Performans Göstergeleri |
| İşletmenin Kuruluş Çalışmaları |
| İşletmelerde Büyüme Modelleri ve Kapasite Türleri |
| Fonksiyonel Analiz |
| Yönetim ve Organizasyon İşlevi |
| Finans İşlevi |
| Üretim İşlevi |
| Pazarlama İşlevi |
| İnsan Kaynakları İşlevi |
| Araştırma ve Geliştirme İşlevi |
| Halkla İlişkiler İşlevi |
| Muhasebe İşlevi |