İÇİNDEKİLER
İçindekiler
Önsöz 5
Giriş 19
Birinci Bölüm
GİRİŞİMCİLİK KAVRAMI VE GELİŞİMİ
A. İŞLETMECİLİK VE GİRİŞİMCİLİK 23
1. İşletme Kavramı 25
2. İşletmecilik Kavramı 27
3. Girişim, Girişimci ve Girişimcilik 28
4. Girişimcilik ile İlgili Diğer Kavramlar 33
5. Girişimciliğin Temel Fonksiyonları 36
B. GİRİŞİMCİLİĞİN GELİŞİMİ 38
1. Girişimciliğin Tarihsel Gelişimi 38
2. Türkiye’de Girişimcilik 38
3. Girişimciliğin Geleceği 43
4. Kadın Girişimciliği ve Sosyal Girişimcilik 46
5. Girişimciliğin Önemi 48
İkinci Bölüm
GİRİŞİMCİLİK TÜRLERİ VE GİRİŞİMCİLİĞİN TEMELLERİ
A. GİRİŞİMCİLİK TÜRLERİ 55
1. Temel Girişimcilik Özellikleri 56
2. Girişimcilik Türleri 59
2.1. Fırsat Girişimciliği 59
2.2. Yenilikçi Girişimcilik 60
2.3. Takipçi Girişimcilik 61
3. Girişimcilik Tipolojisi 62
B. GİRİŞİMCİLİĞİN TEMELLERİ 63
1. Girişimciliği Etkileyen ve Belirleyen Faktörler 63
2. Nasıl Girişimci Olunur? 65
2.1. Doğuştan Gelen Yetenek ve Donanımlar 65
2.2. Kazanılabilir Nitelikler 66
2.3. Girişimcilik Özelliklerinin Test Edilmesi 68
3. Yeni İş Fikrinin Kaynakları 72
4. Yeni Fikir Üretme Yöntemleri 74
4.1. Beyin Fırtınası 74
4.2. İş Matrisi 75
4.3. Fikirler Haritası 75
4.4. Sorun Çözümü Yaklaşımı 76
4.5. İhtiyaç Analizi 77
5. Yeni Ürün Geliştirme Süreci 78
5.1. Ürün Geliştirme Süreci 78
5.2. Ürün Hayat Dönemi 80
Üçüncü Bölüm
GİRİŞİMİN (İŞLETME) AMAÇLARI VE BAŞARI FAKTÖRLERİ
A. İŞLETMELERİN AMAÇLARI VE SORUMLULUKLARI 85
1. İşletmelerin Amaçları 85
1.1. Uzun Dönemde Kâr Elde Etme 86
1.2. Topluma Hizmet Sunma 87
1.3. Bağımsız Olma ve Prestij Sağlama 87
1.4. Ömrünü Sürekli Kılma 88
2. İşletmelerin Sorumlulukları 88
2.1. İşletmelerin Ekonomik Sorumlulukları 89
2.2. İşletmelerin Toplumsal Sorumlulukları 89
3. İşletme Kurma Nedenleri 90
B. GİRİŞİMCİLİKTE BAŞARI FAKTÖRLERİ 91
1. Uygun Bir İşin Olması 93
2. İşe Başlamak İçin Uygun Zamanın Seçilmesi 94
3. Yönetim Yeteneği ve Tecrübesi 95
4. Öz Sermaye ve Kaynak Bulma Olanakları 95
5. Riske Karşı Güvence 96
C. GİRİŞİMCİLİKTE BAŞARISIZLIK NEDENLERİ 97
1. Kuruluş Yerinin İyi Seçilememiş Olması 100
2. Rekabet Faktörlerinin Dikkate Alınmaması 100
3. Sermaye Yetersizliği 101
4. Kişisel Unsurlar 103
4.1. Ticaret Bilgisinin Yetersizliği 103
4.2. Hazırlıklı Olmadan İşe Başlamak 103
5. Yetersiz Zaman 104
Dördüncü Bölüm
İŞLETMELERİN KURULUŞ SÜRECİ VE İŞ PLANI HAZIRLANMASI
A. KURULUŞ SÜRECİ VE FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI 109
1. Pazar Araştırması ve Talep Tahmini 109
2. Kuruluş Aşamaları 112
2.1. Proje Yatırım Düşüncesi 113
2.2. Fizibilite (Yapılabilirlik) Çalışmaları 116
2.3. Fizibilite Raporu 121
2.4. Yatırım Kararı ve Yatırım Projesi 122
2.5. Uygulama ve Denetim 122
3. Fizibilite Raporu Örneği 122
4. Kuruluş Dosyası Hazırlama 126
B. İŞ PLANI HAZIRLANMASI 127
Beşinci Bölüm
KURULUŞ YERİ, KAPASİTE VE
İŞLETME ÖLÇEĞİNİN BELİRLENMESİ
A. KURULUŞ YERİ SEÇİMİ 137
1. Kuruluş Yeri Kavramı 138
2. Kuruluş Yeri Seçiminin Aşamaları 139
3. Kuruluş Yeri Faktörleri 140
4. En Uygun Kuruluş Yeri 144
5. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) 145
6. Küçük Sanayi Sitesi (KSS) 146
7. Teknopark (Yeni Teknoloji Merkezi) 147
8. İş Geliştirme Merkezleri 148
B. KAPASİTE KULLANIMI VE BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ 148
1. Kapasite Kavramı 148
2. Kapasite Türleri 149
2.1. Teorik (Maksimum) Kapasite 150
2.2. Normal (Pratik) Kapasite 150
2.3. Gerçek (Fiili) Kapasite 151
2.4. Atıl (Boş) Kapasite 151
2.5. Zorlanmış Kapasite 152
3. Kapasite Kullanımı ve Sorunları 153
4. Başabaş Noktası Analizi 154
C. İŞLETME ÖLÇEĞİNİN BELİRLENMESİ 156
1. Ölçek ve Ölçeğin Belirlenmesinde Kullanılan Ölçütler 156
1.1. Nicel Ölçütler 157
1.2. Nitel Ölçütler 158
2. Ölçek Büyüklüğüne Göre İşletmeler 159
2.1. Büyük İşletmeler 159
2.2. Orta Boy İşletmeler 160
2.3. Küçük İşletmeler 161
2.4. Çok Küçük (Mikro) İşletmeler 162
3. Optimum Kapasite ve Uygun Kuruluş Ölçeğinin Seçimi 163
Okuma Parçası (Makale)
Girişimcinin Yatırım Kararını Etkileyen Farklı Faktörler:
Girişimcilikte Buzdağı Teorisi 168
Altıncı Bölüm
İŞLETME TÜRLERİ VE KOBİLER
A. HUKUKİ YAPININ SEÇİMİ 173
1. Şahıs İşletmeleri ve Hukuksal Yapısı 173
2. Ortaklık 174
2.1. Adi Ortaklık 174
2.2. Ticaret Şirketi 175
2.2.1. Şahıs Şirketleri 175
2.2.2. Sermaye Şirketleri 177
B. BÜYÜKLÜK VE DİĞER ÖLÇÜTLERE GÖRE İŞLETMELER 179
1. Üretilen Mal ve Hizmet Türüne Göre İşletmeler 180
2. Mülkiyet Durumlarına Göre İşletmeler 181
3. Faaliyet Alanlarına Göre İşletmeler 182
4. Büyüklüklerine Göre İşletmeler 182
C. KOBİ’LER, KOBİ’LERİN TANIMI, ÖZELLİKLERİ VE FAALİYET ALANLARI 183
1. KOBİ’lerin Tanımı 184
2. Yasal Tanım 185
3. KOBİ’lerin Ortak Özellikleri 189
3.1. Bağımsız Olma 189
3.2. Girişim (Teşebbüs) Yeteneği 190
3.3. Kişisel İlişkiler 190
4. KOBİ’lerin Nitel ve Nicel Özellikleri 191
4.1. KOBİ’lerin Nitel Özellikleri 191
4.1.1. KOBİ Sahipliğine İlişkin Nitel Özellikler 192
4.1.2. KOBİ’lerin Örgütsel Yapısına İlişkin Nitel Özellikler 193
4.2. KOBİ’lerin Nicel Özellikleri 193
4.2.1. Personel Sayısı 193
4.2.2. Makine Sayısı 194
4.2.3. Üretim Kapasitesi 194
4.2.4. Sabit Varlıkların ve Makine Parkının Değeri 195
4.2.5. Satış Hasılatı (Mali Bilanço) ve Katma Değer 195
5. KOBİ’lerin Faaliyet Alanları 195
5.1. Üretim Sektörü 196
5.1.1. Rakip Sanayi 197
5.1.2. Yan Sanayi 198
5.2. Ticaret Sektörü 198
5.3. Hizmet Sektörü 199
Yedinci Bölüm
KÜÇÜK İŞLETMELERDE YÖNETİM İŞLEVİ,
YENİ YÖNETİM YAKLAŞIMLARI VE YÖNETİM PLANI
A. KÜÇÜK İŞLETMELERDE YÖNETİM İŞLEVİ 203
1. Planlama İşlevi 205
2. Örgütleme İşlevi 207
3. Kadrolama İşlevi 208
4. Koordinasyon (Eşgüdümleme) İşlevi 209
5. Yöneltme İşlevi 210
6. Denetim İşlevi 212
B. YENİ YÖNETİM YAKLAŞIMLARI 213
1. Toplam Kalite Yönetimi 213
2. Değişim Mühendisliği (Reengineering) 220
3. Stratejik Kalite Planlaması 222
4. Örgütse Küçülme (Downsizing) 222
5. Personel Güçlendirme (Empowerment) 223
6. Dış Kaynak Kullanımı (Outsourcing) 223
7. Kıyaslama (Benchmarking) 224
8. Öğrenen Organizasyon 225
C. YÖNETİM PLANI 226
Sekizinci Bölüm
KÜÇÜK İŞLETMELERDE ÜRETİM İŞLEVİ,
YENİ ÜRETİM SİSTEMLERİ VE ÜRETİM PLANI
A. KÜÇÜK İŞLETMELERDE ÜRETİM İŞLEVİ 231
1. Üretim İşlevi 231
2. Üretim Çeşitleri 233
3. Küçük işletmelerde Üretim Planlaması ve Stok Kontrolü 236
3.1. Gözle Kontrol ve Çift Kutu Yöntemi 239
3.2. Optimum Raf Yöntemi 240
3.3. ABC Yöntemi 241
3.4. Maksimum–Minimum Stok Kontrol Yöntemi 243
3.5. Bilgisayarlı Stok Kontrol Yöntemi 244
B. YENİ ÜRETİM SİSTEMLERİ 245
1. Tam Zamanında Üretim Sistemi (TZÜ) 245
2. Esnek Üretim Sistemi 247
3. Bilgisayar Destekli Tasarım 248
4. Bilgisayar Destekli Üretim 249
5. Bilgisayarla Tümleşik Üretim 250
6. Senkronize Üretim 251
7. Grup Teknolojisi (GT) 251
8. Geleceğin Fabrikası 252
C. ÜRETİM PLANI 253
Dokuzuncu Bölüm
KÜÇÜK İŞLETMELERDE PAZARLAMA İŞLEVİ,
YENİ PAZARLAMA YÖNTEMLERİ VE PAZARLAMA PLANI
A. KÜÇÜK İŞLETMELERDE PAZARLAMA İŞLEVİ 257
1. Pazarlama Kavramı 257
2. Pazarlama Araştırması 258
3. Pazar Bölümleme ve Hedef Pazarın Seçimi 260
4. Pazarlamanın Çevresi 262
5. Pazarlama Karması (Bileşenleri) 263
5.1. Ürün 264
5.2. Fiyat 267
5.3. Dağıtım 268
5.4. Tutundurma 270
5.4.1. Reklam 271
5.4.2. Halkla İlişkiler 272
5.4.3. Yüz yüze Satış 273
5.4.4. Satış Özendirme / Satış Teşviki (Promosyon) 275
B. YENİ PAZARLAMA YÖNTEMLERİ 276
1. Doğrudan Pazarlama 277
2. Elektronik Ticaret 278
2.1. İşletmeden İşletmeye İnternet Yoluyla Pazarlama (B2B) 279
2.2. İşletmeden Nihai Tüketiciye İnternet Yoluyla Pazarlama (B2C) 280
3. İlişki Pazarlaması 282
4. İçsel Pazarlama 283
5. Amaca Yönelik Pazarlama 283
6. Niş Pazarlama (Market Niches) 284
C. PAZARLAMA PLANI 285
Onuncu Bölüm
KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ,
YENİ FİNANSMAN YÖNTEMLERİ VE FİNANS PLANI
A. KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ 293
1. Finansman Kavramı ve İşlevi 293
2. Finansal Göstergeler 296
3. Finansman Kaynakları 299
B. KÜÇÜK İŞLETMELERDE YENİ FİNANSMAN YÖNTEMLERİ 300
1. Leasing 300
2. Factoring 302
3. Forfaiting 305
4. Swap 307
5. Barter 309
6. Angel Finanslama 310
7. Risk Sermayesi 312
7.1. Risk Sermayesi Finansmanında Risk Faktörleri 316
7.2. Risk Sermayesinin Özellikleri 317
7.3. Risk Sermayesinin KOBİ’lere Sağlayabileceği Katkılar 318
7.4. Risk Sermayesi ve Angel Finanslama 323
C. FİNANS PLANI 325
Onbirinci Bölüm
KOBİ’LERİN EKONOMİK VE SOSYAL SİSTEME KATKILARI, GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİ
A. KOBİ’LERİN EKONOMİK VE SOSYAL SİSTEME KATKILARI 331
1. KOBİ’lerin Türk Ekonomisindeki Yeri ve Önemi 333
2. KOBİ’lerin Ekonomik ve Sosyal Sisteme Katkıları 337
2.1. Rekabetin Korunması 339
2.2. Orta Sınıfın Korunması ve Denge Unsuru Olmaları 340
2.3. Sermaye Birikimine Katkıları 341
2.4. İstihdama Olumlu Katkıları 341
2.5. Yeni Fikir ve Buluşların Ortaya Çıkarılması 342
3. KOBİ’lerin Dünya Ekonomisindeki Yeri ve Önemi 343
4. KOBİ Göstergelerinin Ülkelerarası Karşılaştırılması 346
B. KOBİ’LERİN GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİ 349
1. KOBİ'lerin Güçlü Yönleri 350
1.1. Küçük Sermaye ile Yatırım Yapabilme 350
1.2. Piyasa Şartlarına Uyum Sağlama Yetenekleri 351
1.3. İstihdam Yapısı ve Yönetim 351
1.4. Müşteri ve İşletme Personeliyle Yakın İlişki İçinde Olma 352
1.5. Üretim Biçimi 353
2. KOBİ’lerin Zayıf Yönleri 354
2.1. Tek Başına Olma ve Kalifiye Eleman Sağlayamama 354
2.2. Gerekli Sermaye (Fonları) Sağlayamama 355
2.3. Mevzuat ve Vergi Sistemi 356
2.4. Alıcı–Satıcı İlişkileri 357
2.5. Örgütlenme Yetersizliği 358
Onikinci Bölüm
KÜÇÜK İŞLETMELERİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI
A. KÜÇÜK İŞLETMELERİN SORUNLARI 361
1. Finansman Sorunu 362
1.1. Öz kaynak Yetersizliği 362
1.2. Kredi Temininde Güçlükler 363
2. Tedarik ve Tamir–Bakım Konusundaki Sorunlar 365
3. Teknoloji Yetersizliği ve Rekabet Sorunu 367
4. Örgütlenme ve Yönetim Sorunu 369
5. İnsan Kaynakları ve Halkla İlişkiler ile İlgili Sorunlar 370
6. Pazarlama ve İhracat ile İlgili Sorunlar 373
7. Diğer Sorunlar 374
7.1. Standardizasyon 374
7.2. Ar–Ge ve Bilgi Toplama 375
7.3. Mevzuat Sorunları 377
B. KÜÇÜK İŞLETME SORUNLARININ ÇÖZÜM YOLLARI 379
1. Finansal Çözüm Yolları 381
2. Tedarik ve Pazarlamaya İlişkin Çözüm Yolları 384
3. İhracata İlişkin Çözüm Yolları 386
3.1. Sektörel Dış Ticaret Şirketleri 389
3.2. Dış Ticaret Sermaye Şirketleri 392
4. Küçük İşletmelerde Verimliliğin Artırılması 395
5. Nitelikli İşgücü İstihdamı 399
Onüçüncü Bölüm
KÜÇÜK İŞLETMELERE DESTEK SAĞLAYAN KURULUŞLAR
A. FİNANSMAN KOLAYLIĞI SAĞLAYAN KURUM VE KURULUŞLAR 403
1. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı 403
2. Türkiye Halk Bankası 403
3. Sınai Yatırım ve Kredi Bankası 405
4. Eximbank 406
5. Esnaf Kefalet Kooperatifleri 407
6. Finans Sağlayan Diğer Kuruluşlar 408
B. KOSGEB DESTEKLERİ 408
1. Kredi Faiz Desteği 409
2. KOBİ Proje Destek Programı 409
3. Tematik Proje Destek Programı 410
4. İşbirliği Güç Birliği Destek Programı 412
5. AR–GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı 413
6. Genel Destek Programı 415
7. Girişimcilik Destek Programı 416
8. Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek Programı 422
C. AB FONLARI VE ULUSAL FONLAR 423
1. AB Hibe Projeleri 423
2. Tarım Hibeleri 424
3. Bilgi Teknolojileri ve Ar–Ge Hibeleri 425
4. SODES ve Kalkınma Ajansı Projeleri 425
5. SRAP 425
Ondördüncü Bölüm
AB PROJESİ, KALKINMA AJANSI PROJESİ VE
İŞ PLANI HAZIRLAMA
A. AB PROJESİ VE KALKINMA AJANSI PROJELERİ 429
1. AB Projesi Hazırlanırken Dikkat Edilecek Hususlar 429
2. Temel Dokümanlar 430
3. Hibe Başvuru Formu 431
B. KOBİ MALİ DESTEK PROGRAMI İŞ PLANI VE İŞ ÜRETME EGZERSİZİ 439
1. KOBİ Mali Destek Programı İş Planı 439
2. İş Üretme Egzersizi 447
C. GİRİŞİMCİLERE VE YETKİLİLERE ÖNERİLER 450
EK. KOSGEB GİRİŞİMCİLİK TESTİ 455
Kaynakça 461
Kavramlar Dizini 473 |