Kategoriler
Eser Adı Yazar Yayınevi Açıklama İçindekiler Barkod
Arama  
Ana Sayfa Sipariş Takip Üyelik Yardım İletişim
 
 
Bülten
   

×
Girişimcilik ve Küçük İşletme Yönetimi
(İş Fikri Üretme–KOSGEB İş Planı–Girişimcilikte Başarı Faktörleri) KOSGEB Eğitimlerine Uygun
Ocak 2021 / 10. Baskı / 480 Syf.
Fiyatı: 360.00 TL
İndirimli: 306.00 TL (%15)
24 saat içerisinde temin edilir.
 
Sepete Ekle

Diğer Baskılar
 Baskı Tarih Fiyatı İndirimli
 9. Eylül 2017 42.00 TL 14.90 TL (%65) Sepete Ekle
 8. Eylül 2015 31.90 TL 19.90 TL (%38) Sepete Ekle
 7. Ağustos 2014 21.50 TL -      Sepete Ekle
 6. Ocak 2013 19.90 TL -      Sepete Ekle
 5. Ekim 2011 17.00 TL -      Sepete Ekle
 4. Nisan 2010 18.50 TL -      Sepete Ekle
 3. Kasım 2009 7.45 TL -      Sepete Ekle
 2. Mart 2005 15.00 TL -      Sepete Ekle
 1. Ağustos 2003 12.50 TL -      Sepete Ekle
   

Alanında en çok satan kitaplardan biri olan ve güncellenmiş 10. Baskısını yapan kitap, girişimcilik ve küçük işletmeler konusunu ilgilenenlere kavratabilme amacıyla, iş fikri, girişimcilikte başarı ve başarısızlık faktörleri, küçük işletmelerin kuruluşu, küçük işletmelerde yönetim, üretim, pazarlama ve finansman planları ve yeni uygulamaları kapsayacak şekilde hazırlanmıştır.

Eserde ayrıca başta KOSGEB destekleri olmak üzere küçük işletmelere destek sağlayan kuruluşlar, küçük işletmelerin sorunları ve çözüm yolları ile güçlü ve zayıf yönleri paylaşılmıştır.

YÖK'ün KOSGEB ile işbirliği çalışmasını dikkate alarak, kitap on dört bölüm olarak düzenlenmiştir. Bu doğrultuda KOSGEB Girişimcilik eğitim modüllerindeki bilgilerin tamamını içerecek şekilde yeniden düzenlenmiş olan bu eserin müfredatı takip edilebilirse, KOSGEB ile anlaşmak kaydıyla, eğitim alan öğrencilerin sertifika almaları ve bunun sonucunda "KOSGEB Girişimcilik Desteği"nden yararlanmaları mümkün olabilecektir.

Konu Başlıkları
İş Fikri Üretme ve İş Fikri Kaynakları
Girişimciliği Etkileyen ve Belirleyen Faktörler
İşletmelerin Kuruluş Süreci ve Amaçları
İşletmelerin Türleri, Sınıflandırılması ve Temel İşlevleri
Küçük İşletmelerin İşlevleri Yönetim, Üretim, Pazarlama ve Finans Planları
KOBİ'lerin Ortak Özellikleri, Güçlü ve Zayıf Yönleri
KOBİ'lerin Ekonomik ve Sosyal Sisteme Katkıları,
Küçük İşletmelere Destek Sağlayan Kuruluşlar
KOSGEB Destekleri ve KOSGEB İş Planı Hazırlama
Küçük İşletmelerin Sorunları ve Çözüm Yolları
AB Hibe Projeleri ve Proje Hazırlama Rehberi
Barkod: 9789750265976
Yayın Tarihi: Ocak 2021
Baskı Sayısı:  10
Ebat: 13x19
Sayfa Sayısı: 480
Yayınevi: Seçkin Yayıncılık
Kapak Türü: Karton Kapaklı
Dili: Türkçe
Ekler: -

 

İÇİNDEKİLER
İçindekiler
Önsöz  5
Giriş  19
Birinci Bölüm
GİRİŞİMCİLİK KAVRAMI VE GELİŞİMİ
A. İŞLETMECİLİK VE GİRİŞİMCİLİK  23
1. İşletme Kavramı  25
2. İşletmecilik Kavramı  27
3. Girişim, Girişimci ve Girişimcilik  28
4. Girişimcilik ile İlgili Diğer Kavramlar  33
5. Girişimciliğin Temel Fonksiyonları  36
B. GİRİŞİMCİLİĞİN GELİŞİMİ  38
1. Girişimciliğin Tarihsel Gelişimi  38
2. Türkiye’de Girişimcilik  38
3. Girişimciliğin Geleceği  43
4. Kadın Girişimciliği ve Sosyal Girişimcilik  46
5. Girişimciliğin Önemi  48
İkinci Bölüm
GİRİŞİMCİLİK TÜRLERİ VE GİRİŞİMCİLİĞİN TEMELLERİ
A. GİRİŞİMCİLİK TÜRLERİ  55
1. Temel Girişimcilik Özellikleri  56
2. Girişimcilik Türleri  59
2.1. Fırsat Girişimciliği  59
2.2. Yenilikçi Girişimcilik  60
2.3. Takipçi Girişimcilik  61
3. Girişimcilik Tipolojisi  62
B. GİRİŞİMCİLİĞİN TEMELLERİ  63
1. Girişimciliği Etkileyen ve Belirleyen Faktörler  63
2. Nasıl Girişimci Olunur?  65
2.1. Doğuştan Gelen Yetenek ve Donanımlar  65
2.2. Kazanılabilir Nitelikler  66
2.3. Girişimcilik Özelliklerinin Test Edilmesi  68
3. Yeni İş Fikrinin Kaynakları  72
4. Yeni Fikir Üretme Yöntemleri  74
4.1. Beyin Fırtınası  74
4.2. İş Matrisi  75
4.3. Fikirler Haritası  75
4.4. Sorun Çözümü Yaklaşımı  76
4.5. İhtiyaç Analizi  77
5. Yeni Ürün Geliştirme Süreci  78
5.1. Ürün Geliştirme Süreci  78
5.2. Ürün Hayat Dönemi  80
Üçüncü Bölüm
GİRİŞİMİN (İŞLETME) AMAÇLARI VE BAŞARI FAKTÖRLERİ
A. İŞLETMELERİN AMAÇLARI VE SORUMLULUKLARI  85
1. İşletmelerin Amaçları  85
1.1. Uzun Dönemde Kâr Elde Etme  86
1.2. Topluma Hizmet Sunma  87
1.3. Bağımsız Olma ve Prestij Sağlama  87
1.4. Ömrünü Sürekli Kılma  88
2. İşletmelerin Sorumlulukları  88
2.1. İşletmelerin Ekonomik Sorumlulukları  89
2.2. İşletmelerin Toplumsal Sorumlulukları  89
3. İşletme Kurma Nedenleri  90
B. GİRİŞİMCİLİKTE BAŞARI FAKTÖRLERİ  91
1. Uygun Bir İşin Olması  93
2. İşe Başlamak İçin Uygun Zamanın Seçilmesi  94
3. Yönetim Yeteneği ve Tecrübesi  95
4. Öz Sermaye ve Kaynak Bulma Olanakları  95
5. Riske Karşı Güvence  96
C. GİRİŞİMCİLİKTE BAŞARISIZLIK NEDENLERİ  97
1. Kuruluş Yerinin İyi Seçilememiş Olması  100
2. Rekabet Faktörlerinin Dikkate Alınmaması  100
3. Sermaye Yetersizliği  101
4. Kişisel Unsurlar  103
4.1. Ticaret Bilgisinin Yetersizliği  103
4.2. Hazırlıklı Olmadan İşe Başlamak  103
5. Yetersiz Zaman  104
Dördüncü Bölüm
İŞLETMELERİN KURULUŞ SÜRECİ VE İŞ PLANI HAZIRLANMASI
A. KURULUŞ SÜRECİ VE FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI  109
1. Pazar Araştırması ve Talep Tahmini  109
2. Kuruluş Aşamaları  112
2.1. Proje Yatırım Düşüncesi  113
2.2. Fizibilite (Yapılabilirlik) Çalışmaları  116
2.3. Fizibilite Raporu  121
2.4. Yatırım Kararı ve Yatırım Projesi  122
2.5. Uygulama ve Denetim  122
3. Fizibilite Raporu Örneği  122
4. Kuruluş Dosyası Hazırlama  126
B. İŞ PLANI HAZIRLANMASI  127
Beşinci Bölüm
KURULUŞ YERİ, KAPASİTE VE
İŞLETME ÖLÇEĞİNİN BELİRLENMESİ
A. KURULUŞ YERİ SEÇİMİ  137
1. Kuruluş Yeri Kavramı  138
2. Kuruluş Yeri Seçiminin Aşamaları  139
3. Kuruluş Yeri Faktörleri  140
4. En Uygun Kuruluş Yeri  144
5. Organize Sanayi Bölgesi (OSB)  145
6. Küçük Sanayi Sitesi (KSS)  146
7. Teknopark (Yeni Teknoloji Merkezi)  147
8. İş Geliştirme Merkezleri  148
B. KAPASİTE KULLANIMI VE BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ  148
1. Kapasite Kavramı  148
2. Kapasite Türleri  149
2.1. Teorik (Maksimum) Kapasite  150
2.2. Normal (Pratik) Kapasite  150
2.3. Gerçek (Fiili) Kapasite  151
2.4. Atıl (Boş) Kapasite  151
2.5. Zorlanmış Kapasite  152
3. Kapasite Kullanımı ve Sorunları  153
4. Başabaş Noktası Analizi  154
C. İŞLETME ÖLÇEĞİNİN BELİRLENMESİ  156
1. Ölçek ve Ölçeğin Belirlenmesinde Kullanılan Ölçütler  156
1.1. Nicel Ölçütler  157
1.2. Nitel Ölçütler  158
2. Ölçek Büyüklüğüne Göre İşletmeler  159
2.1. Büyük İşletmeler  159
2.2. Orta Boy İşletmeler  160
2.3. Küçük İşletmeler  161
2.4. Çok Küçük (Mikro) İşletmeler  162
3. Optimum Kapasite ve Uygun Kuruluş Ölçeğinin Seçimi  163
Okuma Parçası (Makale)
Girişimcinin Yatırım Kararını Etkileyen Farklı Faktörler:
Girişimcilikte Buzdağı Teorisi  168
Altıncı Bölüm
İŞLETME TÜRLERİ VE KOBİLER
A. HUKUKİ YAPININ SEÇİMİ  173
1. Şahıs İşletmeleri ve Hukuksal Yapısı  173
2. Ortaklık  174
2.1. Adi Ortaklık  174
2.2. Ticaret Şirketi  175
2.2.1. Şahıs Şirketleri  175
2.2.2. Sermaye Şirketleri  177
B. BÜYÜKLÜK VE DİĞER ÖLÇÜTLERE GÖRE İŞLETMELER  179
1. Üretilen Mal ve Hizmet Türüne Göre İşletmeler  180
2. Mülkiyet Durumlarına Göre İşletmeler  181
3. Faaliyet Alanlarına Göre İşletmeler  182
4. Büyüklüklerine Göre İşletmeler  182
C. KOBİ’LER, KOBİ’LERİN TANIMI, ÖZELLİKLERİ VE FAALİYET ALANLARI  183
1. KOBİ’lerin Tanımı  184
2. Yasal Tanım  185
3. KOBİ’lerin Ortak Özellikleri  189
3.1. Bağımsız Olma  189
3.2. Girişim (Teşebbüs) Yeteneği  190
3.3. Kişisel İlişkiler  190
4. KOBİ’lerin Nitel ve Nicel Özellikleri  191
4.1. KOBİ’lerin Nitel Özellikleri  191
4.1.1. KOBİ Sahipliğine İlişkin Nitel Özellikler  192
4.1.2. KOBİ’lerin Örgütsel Yapısına İlişkin Nitel Özellikler  193
4.2. KOBİ’lerin Nicel Özellikleri  193
4.2.1. Personel Sayısı  193
4.2.2. Makine Sayısı  194
4.2.3. Üretim Kapasitesi  194
4.2.4. Sabit Varlıkların ve Makine Parkının Değeri  195
4.2.5. Satış Hasılatı (Mali Bilanço) ve Katma Değer  195
5. KOBİ’lerin Faaliyet Alanları  195
5.1. Üretim Sektörü  196
5.1.1. Rakip Sanayi  197
5.1.2. Yan Sanayi  198
5.2. Ticaret Sektörü  198
5.3. Hizmet Sektörü  199
Yedinci Bölüm
KÜÇÜK İŞLETMELERDE YÖNETİM İŞLEVİ,
YENİ YÖNETİM YAKLAŞIMLARI VE YÖNETİM PLANI
A. KÜÇÜK İŞLETMELERDE YÖNETİM İŞLEVİ  203
1. Planlama İşlevi  205
2. Örgütleme İşlevi  207
3. Kadrolama İşlevi  208
4. Koordinasyon (Eşgüdümleme) İşlevi  209
5. Yöneltme İşlevi  210
6. Denetim İşlevi  212
B. YENİ YÖNETİM YAKLAŞIMLARI  213
1. Toplam Kalite Yönetimi  213
2. Değişim Mühendisliği (Reengineering)  220
3. Stratejik Kalite Planlaması  222
4. Örgütse Küçülme (Downsizing)  222
5. Personel Güçlendirme (Empowerment)  223
6. Dış Kaynak Kullanımı (Outsourcing)  223
7. Kıyaslama (Benchmarking)  224
8. Öğrenen Organizasyon  225
C. YÖNETİM PLANI  226
Sekizinci Bölüm
KÜÇÜK İŞLETMELERDE ÜRETİM İŞLEVİ,
YENİ ÜRETİM SİSTEMLERİ VE ÜRETİM PLANI
A. KÜÇÜK İŞLETMELERDE ÜRETİM İŞLEVİ  231
1. Üretim İşlevi  231
2. Üretim Çeşitleri  233
3. Küçük işletmelerde Üretim Planlaması ve Stok Kontrolü  236
3.1. Gözle Kontrol ve Çift Kutu Yöntemi  239
3.2. Optimum Raf Yöntemi  240
3.3. ABC Yöntemi  241
3.4. Maksimum–Minimum Stok Kontrol Yöntemi  243
3.5. Bilgisayarlı Stok Kontrol Yöntemi  244
B. YENİ ÜRETİM SİSTEMLERİ  245
1. Tam Zamanında Üretim Sistemi (TZÜ)  245
2. Esnek Üretim Sistemi  247
3. Bilgisayar Destekli Tasarım  248
4. Bilgisayar Destekli Üretim  249
5. Bilgisayarla Tümleşik Üretim  250
6. Senkronize Üretim  251
7. Grup Teknolojisi (GT)  251
8. Geleceğin Fabrikası  252
C. ÜRETİM PLANI  253
Dokuzuncu Bölüm
KÜÇÜK İŞLETMELERDE PAZARLAMA İŞLEVİ,
YENİ PAZARLAMA YÖNTEMLERİ VE PAZARLAMA PLANI
A. KÜÇÜK İŞLETMELERDE PAZARLAMA İŞLEVİ  257
1. Pazarlama Kavramı  257
2. Pazarlama Araştırması  258
3. Pazar Bölümleme ve Hedef Pazarın Seçimi  260
4. Pazarlamanın Çevresi  262
5. Pazarlama Karması (Bileşenleri)  263
5.1. Ürün  264
5.2. Fiyat  267
5.3. Dağıtım  268
5.4. Tutundurma  270
5.4.1. Reklam  271
5.4.2. Halkla İlişkiler  272
5.4.3. Yüz yüze Satış  273
5.4.4. Satış Özendirme / Satış Teşviki (Promosyon)  275
B. YENİ PAZARLAMA YÖNTEMLERİ  276
1. Doğrudan Pazarlama  277
2. Elektronik Ticaret  278
2.1. İşletmeden İşletmeye İnternet Yoluyla Pazarlama (B2B)  279
2.2. İşletmeden Nihai Tüketiciye İnternet Yoluyla Pazarlama (B2C)  280
3. İlişki Pazarlaması  282
4. İçsel Pazarlama  283
5. Amaca Yönelik Pazarlama  283
6. Niş Pazarlama (Market Niches)  284
C. PAZARLAMA PLANI  285
Onuncu Bölüm
KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ,
YENİ FİNANSMAN YÖNTEMLERİ VE FİNANS PLANI
A. KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ  293
1. Finansman Kavramı ve İşlevi  293
2. Finansal Göstergeler  296
3. Finansman Kaynakları  299
B. KÜÇÜK İŞLETMELERDE YENİ FİNANSMAN YÖNTEMLERİ  300
1. Leasing  300
2. Factoring  302
3. Forfaiting  305
4. Swap  307
5. Barter  309
6. Angel Finanslama  310
7. Risk Sermayesi  312
7.1. Risk Sermayesi Finansmanında Risk Faktörleri  316
7.2. Risk Sermayesinin Özellikleri  317
7.3. Risk Sermayesinin KOBİ’lere Sağlayabileceği Katkılar  318
7.4. Risk Sermayesi ve Angel Finanslama  323
C. FİNANS PLANI  325
Onbirinci Bölüm
KOBİ’LERİN EKONOMİK VE SOSYAL SİSTEME KATKILARI, GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİ
A. KOBİ’LERİN EKONOMİK VE SOSYAL SİSTEME KATKILARI  331
1. KOBİ’lerin Türk Ekonomisindeki Yeri ve Önemi  333
2. KOBİ’lerin Ekonomik ve Sosyal Sisteme Katkıları  337
2.1. Rekabetin Korunması  339
2.2. Orta Sınıfın Korunması ve Denge Unsuru Olmaları  340
2.3. Sermaye Birikimine Katkıları  341
2.4. İstihdama Olumlu Katkıları  341
2.5. Yeni Fikir ve Buluşların Ortaya Çıkarılması  342
3. KOBİ’lerin Dünya Ekonomisindeki Yeri ve Önemi  343
4. KOBİ Göstergelerinin Ülkelerarası Karşılaştırılması  346
B. KOBİ’LERİN GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİ  349
1. KOBİ'lerin Güçlü Yönleri  350
1.1. Küçük Sermaye ile Yatırım Yapabilme  350
1.2. Piyasa Şartlarına Uyum Sağlama Yetenekleri  351
1.3. İstihdam Yapısı ve Yönetim  351
1.4. Müşteri ve İşletme Personeliyle Yakın İlişki İçinde Olma  352
1.5. Üretim Biçimi  353
2. KOBİ’lerin Zayıf Yönleri  354
2.1. Tek Başına Olma ve Kalifiye Eleman Sağlayamama  354
2.2. Gerekli Sermaye (Fonları) Sağlayamama  355
2.3. Mevzuat ve Vergi Sistemi  356
2.4. Alıcı–Satıcı İlişkileri  357
2.5. Örgütlenme Yetersizliği  358
Onikinci Bölüm
KÜÇÜK İŞLETMELERİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI
A. KÜÇÜK İŞLETMELERİN SORUNLARI  361
1. Finansman Sorunu  362
1.1. Öz kaynak Yetersizliği  362
1.2. Kredi Temininde Güçlükler  363
2. Tedarik ve Tamir–Bakım Konusundaki Sorunlar  365
3. Teknoloji Yetersizliği ve Rekabet Sorunu  367
4. Örgütlenme ve Yönetim Sorunu  369
5. İnsan Kaynakları ve Halkla İlişkiler ile İlgili Sorunlar  370
6. Pazarlama ve İhracat ile İlgili Sorunlar  373
7. Diğer Sorunlar  374
7.1. Standardizasyon  374
7.2. Ar–Ge ve Bilgi Toplama  375
7.3. Mevzuat Sorunları  377
B. KÜÇÜK İŞLETME SORUNLARININ ÇÖZÜM YOLLARI  379
1. Finansal Çözüm Yolları  381
2. Tedarik ve Pazarlamaya İlişkin Çözüm Yolları  384
3. İhracata İlişkin Çözüm Yolları  386
3.1. Sektörel Dış Ticaret Şirketleri  389
3.2. Dış Ticaret Sermaye Şirketleri  392
4. Küçük İşletmelerde Verimliliğin Artırılması  395
5. Nitelikli İşgücü İstihdamı  399
Onüçüncü Bölüm
KÜÇÜK İŞLETMELERE DESTEK SAĞLAYAN KURULUŞLAR
A. FİNANSMAN KOLAYLIĞI SAĞLAYAN KURUM VE KURULUŞLAR  403
1. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı  403
2. Türkiye Halk Bankası  403
3. Sınai Yatırım ve Kredi Bankası  405
4. Eximbank  406
5. Esnaf Kefalet Kooperatifleri  407
6. Finans Sağlayan Diğer Kuruluşlar  408
B. KOSGEB DESTEKLERİ  408
1. Kredi Faiz Desteği  409
2. KOBİ Proje Destek Programı  409
3. Tematik Proje Destek Programı  410
4. İşbirliği Güç Birliği Destek Programı  412
5. AR–GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı  413
6. Genel Destek Programı  415
7. Girişimcilik Destek Programı  416
8. Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek Programı  422
C. AB FONLARI VE ULUSAL FONLAR  423
1. AB Hibe Projeleri  423
2. Tarım Hibeleri  424
3. Bilgi Teknolojileri ve Ar–Ge Hibeleri  425
4. SODES ve Kalkınma Ajansı Projeleri  425
5. SRAP  425
Ondördüncü Bölüm
AB PROJESİ, KALKINMA AJANSI PROJESİ VE
İŞ PLANI HAZIRLAMA
A. AB PROJESİ VE KALKINMA AJANSI PROJELERİ  429
1. AB Projesi Hazırlanırken Dikkat Edilecek Hususlar  429
2. Temel Dokümanlar  430
3. Hibe Başvuru Formu  431
B. KOBİ MALİ DESTEK PROGRAMI İŞ PLANI VE İŞ ÜRETME EGZERSİZİ  439
1. KOBİ Mali Destek Programı İş Planı  439
2. İş Üretme Egzersizi  447
C. GİRİŞİMCİLERE VE YETKİLİLERE ÖNERİLER  450
EK. KOSGEB GİRİŞİMCİLİK TESTİ  455
Kaynakça  461
Kavramlar Dizini  473
 


Adnan Çelik ...
Şubat 2013
140.00 TL
İndirimli: 126.00 TL (%10)
Sepete Ekle
Ahmet Arslan
Eylül 2024
595.00 TL
Sepete Ekle
Füsun Çınar Altıntaş ...
Eylül 2024
130.00 TL
Sepete Ekle





 

İÇİNDEKİLER
İçindekiler
Önsöz  5
Giriş  19
Birinci Bölüm
GİRİŞİMCİLİK KAVRAMI VE GELİŞİMİ
A. İŞLETMECİLİK VE GİRİŞİMCİLİK  23
1. İşletme Kavramı  25
2. İşletmecilik Kavramı  27
3. Girişim, Girişimci ve Girişimcilik  28
4. Girişimcilik ile İlgili Diğer Kavramlar  33
5. Girişimciliğin Temel Fonksiyonları  36
B. GİRİŞİMCİLİĞİN GELİŞİMİ  38
1. Girişimciliğin Tarihsel Gelişimi  38
2. Türkiye’de Girişimcilik  38
3. Girişimciliğin Geleceği  43
4. Kadın Girişimciliği ve Sosyal Girişimcilik  46
5. Girişimciliğin Önemi  48
İkinci Bölüm
GİRİŞİMCİLİK TÜRLERİ VE GİRİŞİMCİLİĞİN TEMELLERİ
A. GİRİŞİMCİLİK TÜRLERİ  55
1. Temel Girişimcilik Özellikleri  56
2. Girişimcilik Türleri  59
2.1. Fırsat Girişimciliği  59
2.2. Yenilikçi Girişimcilik  60
2.3. Takipçi Girişimcilik  61
3. Girişimcilik Tipolojisi  62
B. GİRİŞİMCİLİĞİN TEMELLERİ  63
1. Girişimciliği Etkileyen ve Belirleyen Faktörler  63
2. Nasıl Girişimci Olunur?  65
2.1. Doğuştan Gelen Yetenek ve Donanımlar  65
2.2. Kazanılabilir Nitelikler  66
2.3. Girişimcilik Özelliklerinin Test Edilmesi  68
3. Yeni İş Fikrinin Kaynakları  72
4. Yeni Fikir Üretme Yöntemleri  74
4.1. Beyin Fırtınası  74
4.2. İş Matrisi  75
4.3. Fikirler Haritası  75
4.4. Sorun Çözümü Yaklaşımı  76
4.5. İhtiyaç Analizi  77
5. Yeni Ürün Geliştirme Süreci  78
5.1. Ürün Geliştirme Süreci  78
5.2. Ürün Hayat Dönemi  80
Üçüncü Bölüm
GİRİŞİMİN (İŞLETME) AMAÇLARI VE BAŞARI FAKTÖRLERİ
A. İŞLETMELERİN AMAÇLARI VE SORUMLULUKLARI  85
1. İşletmelerin Amaçları  85
1.1. Uzun Dönemde Kâr Elde Etme  86
1.2. Topluma Hizmet Sunma  87
1.3. Bağımsız Olma ve Prestij Sağlama  87
1.4. Ömrünü Sürekli Kılma  88
2. İşletmelerin Sorumlulukları  88
2.1. İşletmelerin Ekonomik Sorumlulukları  89
2.2. İşletmelerin Toplumsal Sorumlulukları  89
3. İşletme Kurma Nedenleri  90
B. GİRİŞİMCİLİKTE BAŞARI FAKTÖRLERİ  91
1. Uygun Bir İşin Olması  93
2. İşe Başlamak İçin Uygun Zamanın Seçilmesi  94
3. Yönetim Yeteneği ve Tecrübesi  95
4. Öz Sermaye ve Kaynak Bulma Olanakları  95
5. Riske Karşı Güvence  96
C. GİRİŞİMCİLİKTE BAŞARISIZLIK NEDENLERİ  97
1. Kuruluş Yerinin İyi Seçilememiş Olması  100
2. Rekabet Faktörlerinin Dikkate Alınmaması  100
3. Sermaye Yetersizliği  101
4. Kişisel Unsurlar  103
4.1. Ticaret Bilgisinin Yetersizliği  103
4.2. Hazırlıklı Olmadan İşe Başlamak  103
5. Yetersiz Zaman  104
Dördüncü Bölüm
İŞLETMELERİN KURULUŞ SÜRECİ VE İŞ PLANI HAZIRLANMASI
A. KURULUŞ SÜRECİ VE FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI  109
1. Pazar Araştırması ve Talep Tahmini  109
2. Kuruluş Aşamaları  112
2.1. Proje Yatırım Düşüncesi  113
2.2. Fizibilite (Yapılabilirlik) Çalışmaları  116
2.3. Fizibilite Raporu  121
2.4. Yatırım Kararı ve Yatırım Projesi  122
2.5. Uygulama ve Denetim  122
3. Fizibilite Raporu Örneği  122
4. Kuruluş Dosyası Hazırlama  126
B. İŞ PLANI HAZIRLANMASI  127
Beşinci Bölüm
KURULUŞ YERİ, KAPASİTE VE
İŞLETME ÖLÇEĞİNİN BELİRLENMESİ
A. KURULUŞ YERİ SEÇİMİ  137
1. Kuruluş Yeri Kavramı  138
2. Kuruluş Yeri Seçiminin Aşamaları  139
3. Kuruluş Yeri Faktörleri  140
4. En Uygun Kuruluş Yeri  144
5. Organize Sanayi Bölgesi (OSB)  145
6. Küçük Sanayi Sitesi (KSS)  146
7. Teknopark (Yeni Teknoloji Merkezi)  147
8. İş Geliştirme Merkezleri  148
B. KAPASİTE KULLANIMI VE BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ  148
1. Kapasite Kavramı  148
2. Kapasite Türleri  149
2.1. Teorik (Maksimum) Kapasite  150
2.2. Normal (Pratik) Kapasite  150
2.3. Gerçek (Fiili) Kapasite  151
2.4. Atıl (Boş) Kapasite  151
2.5. Zorlanmış Kapasite  152
3. Kapasite Kullanımı ve Sorunları  153
4. Başabaş Noktası Analizi  154
C. İŞLETME ÖLÇEĞİNİN BELİRLENMESİ  156
1. Ölçek ve Ölçeğin Belirlenmesinde Kullanılan Ölçütler  156
1.1. Nicel Ölçütler  157
1.2. Nitel Ölçütler  158
2. Ölçek Büyüklüğüne Göre İşletmeler  159
2.1. Büyük İşletmeler  159
2.2. Orta Boy İşletmeler  160
2.3. Küçük İşletmeler  161
2.4. Çok Küçük (Mikro) İşletmeler  162
3. Optimum Kapasite ve Uygun Kuruluş Ölçeğinin Seçimi  163
Okuma Parçası (Makale)
Girişimcinin Yatırım Kararını Etkileyen Farklı Faktörler:
Girişimcilikte Buzdağı Teorisi  168
Altıncı Bölüm
İŞLETME TÜRLERİ VE KOBİLER
A. HUKUKİ YAPININ SEÇİMİ  173
1. Şahıs İşletmeleri ve Hukuksal Yapısı  173
2. Ortaklık  174
2.1. Adi Ortaklık  174
2.2. Ticaret Şirketi  175
2.2.1. Şahıs Şirketleri  175
2.2.2. Sermaye Şirketleri  177
B. BÜYÜKLÜK VE DİĞER ÖLÇÜTLERE GÖRE İŞLETMELER  179
1. Üretilen Mal ve Hizmet Türüne Göre İşletmeler  180
2. Mülkiyet Durumlarına Göre İşletmeler  181
3. Faaliyet Alanlarına Göre İşletmeler  182
4. Büyüklüklerine Göre İşletmeler  182
C. KOBİ’LER, KOBİ’LERİN TANIMI, ÖZELLİKLERİ VE FAALİYET ALANLARI  183
1. KOBİ’lerin Tanımı  184
2. Yasal Tanım  185
3. KOBİ’lerin Ortak Özellikleri  189
3.1. Bağımsız Olma  189
3.2. Girişim (Teşebbüs) Yeteneği  190
3.3. Kişisel İlişkiler  190
4. KOBİ’lerin Nitel ve Nicel Özellikleri  191
4.1. KOBİ’lerin Nitel Özellikleri  191
4.1.1. KOBİ Sahipliğine İlişkin Nitel Özellikler  192
4.1.2. KOBİ’lerin Örgütsel Yapısına İlişkin Nitel Özellikler  193
4.2. KOBİ’lerin Nicel Özellikleri  193
4.2.1. Personel Sayısı  193
4.2.2. Makine Sayısı  194
4.2.3. Üretim Kapasitesi  194
4.2.4. Sabit Varlıkların ve Makine Parkının Değeri  195
4.2.5. Satış Hasılatı (Mali Bilanço) ve Katma Değer  195
5. KOBİ’lerin Faaliyet Alanları  195
5.1. Üretim Sektörü  196
5.1.1. Rakip Sanayi  197
5.1.2. Yan Sanayi  198
5.2. Ticaret Sektörü  198
5.3. Hizmet Sektörü  199
Yedinci Bölüm
KÜÇÜK İŞLETMELERDE YÖNETİM İŞLEVİ,
YENİ YÖNETİM YAKLAŞIMLARI VE YÖNETİM PLANI
A. KÜÇÜK İŞLETMELERDE YÖNETİM İŞLEVİ  203
1. Planlama İşlevi  205
2. Örgütleme İşlevi  207
3. Kadrolama İşlevi  208
4. Koordinasyon (Eşgüdümleme) İşlevi  209
5. Yöneltme İşlevi  210
6. Denetim İşlevi  212
B. YENİ YÖNETİM YAKLAŞIMLARI  213
1. Toplam Kalite Yönetimi  213
2. Değişim Mühendisliği (Reengineering)  220
3. Stratejik Kalite Planlaması  222
4. Örgütse Küçülme (Downsizing)  222
5. Personel Güçlendirme (Empowerment)  223
6. Dış Kaynak Kullanımı (Outsourcing)  223
7. Kıyaslama (Benchmarking)  224
8. Öğrenen Organizasyon  225
C. YÖNETİM PLANI  226
Sekizinci Bölüm
KÜÇÜK İŞLETMELERDE ÜRETİM İŞLEVİ,
YENİ ÜRETİM SİSTEMLERİ VE ÜRETİM PLANI
A. KÜÇÜK İŞLETMELERDE ÜRETİM İŞLEVİ  231
1. Üretim İşlevi  231
2. Üretim Çeşitleri  233
3. Küçük işletmelerde Üretim Planlaması ve Stok Kontrolü  236
3.1. Gözle Kontrol ve Çift Kutu Yöntemi  239
3.2. Optimum Raf Yöntemi  240
3.3. ABC Yöntemi  241
3.4. Maksimum–Minimum Stok Kontrol Yöntemi  243
3.5. Bilgisayarlı Stok Kontrol Yöntemi  244
B. YENİ ÜRETİM SİSTEMLERİ  245
1. Tam Zamanında Üretim Sistemi (TZÜ)  245
2. Esnek Üretim Sistemi  247
3. Bilgisayar Destekli Tasarım  248
4. Bilgisayar Destekli Üretim  249
5. Bilgisayarla Tümleşik Üretim  250
6. Senkronize Üretim  251
7. Grup Teknolojisi (GT)  251
8. Geleceğin Fabrikası  252
C. ÜRETİM PLANI  253
Dokuzuncu Bölüm
KÜÇÜK İŞLETMELERDE PAZARLAMA İŞLEVİ,
YENİ PAZARLAMA YÖNTEMLERİ VE PAZARLAMA PLANI
A. KÜÇÜK İŞLETMELERDE PAZARLAMA İŞLEVİ  257
1. Pazarlama Kavramı  257
2. Pazarlama Araştırması  258
3. Pazar Bölümleme ve Hedef Pazarın Seçimi  260
4. Pazarlamanın Çevresi  262
5. Pazarlama Karması (Bileşenleri)  263
5.1. Ürün  264
5.2. Fiyat  267
5.3. Dağıtım  268
5.4. Tutundurma  270
5.4.1. Reklam  271
5.4.2. Halkla İlişkiler  272
5.4.3. Yüz yüze Satış  273
5.4.4. Satış Özendirme / Satış Teşviki (Promosyon)  275
B. YENİ PAZARLAMA YÖNTEMLERİ  276
1. Doğrudan Pazarlama  277
2. Elektronik Ticaret  278
2.1. İşletmeden İşletmeye İnternet Yoluyla Pazarlama (B2B)  279
2.2. İşletmeden Nihai Tüketiciye İnternet Yoluyla Pazarlama (B2C)  280
3. İlişki Pazarlaması  282
4. İçsel Pazarlama  283
5. Amaca Yönelik Pazarlama  283
6. Niş Pazarlama (Market Niches)  284
C. PAZARLAMA PLANI  285
Onuncu Bölüm
KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ,
YENİ FİNANSMAN YÖNTEMLERİ VE FİNANS PLANI
A. KÜÇÜK İŞLETMELERDE FİNANSMAN İŞLEVİ  293
1. Finansman Kavramı ve İşlevi  293
2. Finansal Göstergeler  296
3. Finansman Kaynakları  299
B. KÜÇÜK İŞLETMELERDE YENİ FİNANSMAN YÖNTEMLERİ  300
1. Leasing  300
2. Factoring  302
3. Forfaiting  305
4. Swap  307
5. Barter  309
6. Angel Finanslama  310
7. Risk Sermayesi  312
7.1. Risk Sermayesi Finansmanında Risk Faktörleri  316
7.2. Risk Sermayesinin Özellikleri  317
7.3. Risk Sermayesinin KOBİ’lere Sağlayabileceği Katkılar  318
7.4. Risk Sermayesi ve Angel Finanslama  323
C. FİNANS PLANI  325
Onbirinci Bölüm
KOBİ’LERİN EKONOMİK VE SOSYAL SİSTEME KATKILARI, GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİ
A. KOBİ’LERİN EKONOMİK VE SOSYAL SİSTEME KATKILARI  331
1. KOBİ’lerin Türk Ekonomisindeki Yeri ve Önemi  333
2. KOBİ’lerin Ekonomik ve Sosyal Sisteme Katkıları  337
2.1. Rekabetin Korunması  339
2.2. Orta Sınıfın Korunması ve Denge Unsuru Olmaları  340
2.3. Sermaye Birikimine Katkıları  341
2.4. İstihdama Olumlu Katkıları  341
2.5. Yeni Fikir ve Buluşların Ortaya Çıkarılması  342
3. KOBİ’lerin Dünya Ekonomisindeki Yeri ve Önemi  343
4. KOBİ Göstergelerinin Ülkelerarası Karşılaştırılması  346
B. KOBİ’LERİN GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİ  349
1. KOBİ'lerin Güçlü Yönleri  350
1.1. Küçük Sermaye ile Yatırım Yapabilme  350
1.2. Piyasa Şartlarına Uyum Sağlama Yetenekleri  351
1.3. İstihdam Yapısı ve Yönetim  351
1.4. Müşteri ve İşletme Personeliyle Yakın İlişki İçinde Olma  352
1.5. Üretim Biçimi  353
2. KOBİ’lerin Zayıf Yönleri  354
2.1. Tek Başına Olma ve Kalifiye Eleman Sağlayamama  354
2.2. Gerekli Sermaye (Fonları) Sağlayamama  355
2.3. Mevzuat ve Vergi Sistemi  356
2.4. Alıcı–Satıcı İlişkileri  357
2.5. Örgütlenme Yetersizliği  358
Onikinci Bölüm
KÜÇÜK İŞLETMELERİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI
A. KÜÇÜK İŞLETMELERİN SORUNLARI  361
1. Finansman Sorunu  362
1.1. Öz kaynak Yetersizliği  362
1.2. Kredi Temininde Güçlükler  363
2. Tedarik ve Tamir–Bakım Konusundaki Sorunlar  365
3. Teknoloji Yetersizliği ve Rekabet Sorunu  367
4. Örgütlenme ve Yönetim Sorunu  369
5. İnsan Kaynakları ve Halkla İlişkiler ile İlgili Sorunlar  370
6. Pazarlama ve İhracat ile İlgili Sorunlar  373
7. Diğer Sorunlar  374
7.1. Standardizasyon  374
7.2. Ar–Ge ve Bilgi Toplama  375
7.3. Mevzuat Sorunları  377
B. KÜÇÜK İŞLETME SORUNLARININ ÇÖZÜM YOLLARI  379
1. Finansal Çözüm Yolları  381
2. Tedarik ve Pazarlamaya İlişkin Çözüm Yolları  384
3. İhracata İlişkin Çözüm Yolları  386
3.1. Sektörel Dış Ticaret Şirketleri  389
3.2. Dış Ticaret Sermaye Şirketleri  392
4. Küçük İşletmelerde Verimliliğin Artırılması  395
5. Nitelikli İşgücü İstihdamı  399
Onüçüncü Bölüm
KÜÇÜK İŞLETMELERE DESTEK SAĞLAYAN KURULUŞLAR
A. FİNANSMAN KOLAYLIĞI SAĞLAYAN KURUM VE KURULUŞLAR  403
1. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı  403
2. Türkiye Halk Bankası  403
3. Sınai Yatırım ve Kredi Bankası  405
4. Eximbank  406
5. Esnaf Kefalet Kooperatifleri  407
6. Finans Sağlayan Diğer Kuruluşlar  408
B. KOSGEB DESTEKLERİ  408
1. Kredi Faiz Desteği  409
2. KOBİ Proje Destek Programı  409
3. Tematik Proje Destek Programı  410
4. İşbirliği Güç Birliği Destek Programı  412
5. AR–GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı  413
6. Genel Destek Programı  415
7. Girişimcilik Destek Programı  416
8. Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek Programı  422
C. AB FONLARI VE ULUSAL FONLAR  423
1. AB Hibe Projeleri  423
2. Tarım Hibeleri  424
3. Bilgi Teknolojileri ve Ar–Ge Hibeleri  425
4. SODES ve Kalkınma Ajansı Projeleri  425
5. SRAP  425
Ondördüncü Bölüm
AB PROJESİ, KALKINMA AJANSI PROJESİ VE
İŞ PLANI HAZIRLAMA
A. AB PROJESİ VE KALKINMA AJANSI PROJELERİ  429
1. AB Projesi Hazırlanırken Dikkat Edilecek Hususlar  429
2. Temel Dokümanlar  430
3. Hibe Başvuru Formu  431
B. KOBİ MALİ DESTEK PROGRAMI İŞ PLANI VE İŞ ÜRETME EGZERSİZİ  439
1. KOBİ Mali Destek Programı İş Planı  439
2. İş Üretme Egzersizi  447
C. GİRİŞİMCİLERE VE YETKİLİLERE ÖNERİLER  450
EK. KOSGEB GİRİŞİMCİLİK TESTİ  455
Kaynakça  461
Kavramlar Dizini  473
 


 
Kitap
Bülten
Kitap
Kitap
İndirimli Kitaplar
 
 
Ana Sayfa | 2021 Kaynakça Dokümanı | Hakkımızda | Bülten | Kişisel Verilerin Korunması | Yardım | İletişim

Seçkin Yayıncılık San. Tic. A.Ş.
Copyright © 1996 - 2024