İş güvencesi ve işe iade hükümleri sadece yeni 4857 sayılı yasada düzenlenen hükümlerden ibaret değildir. Diğer bazı yasalarda da düzenlemeler bulunmakta olup, kitapta bu düzenlemelere de yer verilmiştir. 4857 sayılı yasa, belli şartlar altında işçilerin büyük çoğunluğunu koruma kapsamı içine almıştır.
Kitabın bu baskısında 18. Maddenin ilk fıkrasına eklenen ek cümle ile (Ek cümle: 6552 - 10. 09. 2014 / m. 2) yer altı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartının aranmayacağı düzenlemesine yer verilmiştir.
İş güvencesi kurumu ile haklı fesihten ayrı olarak ve haklı fesih derecesinde olmamakla birlikte geçerli neden olmadan işçinin iş sözleşmesine son verilememesi düzenlemesi getirilmiştir. İş güvencesi kurumu ile işverenin fesih hakkı sınırlanmıştır.
İşe iade davaları seri yargılama usulüne tabi iken bundan böyle basit yargılama usulüne tabi olacaktır. Zira, yeni 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun Basit Yargılama Usulüne Tabi Dava ve İşler başlıklı 316/d md. si ve yine Diğer Kanunlardaki Yargılama Usulü İle İlgili Hükümler başlığını taşıyan 447. md. si uyarınca işe iade davaları artık 1 Ekim 2011 tarihinden itibaren basit yargılama usulüne tabi olacaktır.
(Önsözden)
Konu Başlıkları
İş Güvencesi
Fesih Bildirimine İtiraz ve Usulü
Geçerli – Geçersiz Fesih Nedenleri
Haklı Fesih Geçerli Fesih Ayrımı
Geçersiz Sebeple Yapılan İş Sözleşmesinin Feshinin Sonuçları