Uluslararası Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartlarının bire bir çevrisi olan Türkiye Muhasebe ve Finansal Raporlama ulusal mevzuatının bir parçası yapmıştır. Bugün için muhasebe standartlarını sadece belli bir ölçeğin üstündeki işletmelerin uygulama zorunluluğu vardır.
Muhasebe standartlarının ülkemizde yaygınlaşmasında ve sağlıklı bir şekilde uygulanmasında en önemli gereklilik, muhasebe meslek mensuplarının bu konuda yeterli bilgi ve deneyime sahip olmalarıdır.
İşte bu çalışmanın çıkış noktasını da yukarıda ifade edilen sorunları aşmak oluşturmuştur. Soru-cevap şeklindeki bir yaklaşımın, uzun ve karmaşık görünen bir metnin aktarılmasında iyi bir başlangıç olacağı düşünülerek çalışma şekillendirilmiştir.
Çalışmanın kapsamı uygulamada meslek mensuplarının gereksinim duyacağı standartlarla sınırlanmış ve her bir standardı ele alırken gerektiğinden fazla ayrıntıya girmemeye, anlaşılırlığı kaybetmemeye dikkat edilmiştir.
Muhasebe standartları ile ilgili bir çalışmada yaşanan en önemli sorun hesap planıyla ilgili olmaktadır. Çalışmada mümkün olduğu kadar Tekdüzen Hesap Planına uyumlu hesap isimleri tercih edilmiş olmakla birlikte, zorunlu olarak veya daha doğru olacağı için Tekdüzen Hesap Planının dışına da çıkılmıştır.
Konu Başlıkları
TMS 18 Hasılat
TMS 17 Kiralama İşlemleri
TMS 21 Kur Değişiminin Etkileri
TMS 19 Çalışanlara Sağlanan Faydalar
TFRS 9 Finansal Araçlar
TMS 28 İştiraklerdeki Ve İş Ortaklıklarındaki Yatırımlar
TMS 7 Nakit Akış Tablosu
TMS 2 Stoklar
TMS 12 Gelir Vergileri
TMS 23 Borçlanma Maliyetleri
TMS 37 Karşılıklar, Koşullu Borçlar Ve Koşullu Varlıklar