IASB tarafından yayınlanan ve 2013 yılından itibaren yürürlüğe sokulan yeni konsolidasyon standardının incelendiği bu kitabın ilk bölümünde uluslararası muhasebe ve finansal raporlama standartları genel olarak ve tarihsel gelişim açısından incelenmiştir. İkinci bölümde KOBİ'ler açısından konsolidasyonda dikkat edilecek hususlar ve tam setten farkları ana hatlarıyla açıklanmıştır. Üçüncü bölümde konsolidasyonun ortaya çıkmasındaki ilk halka olan işletme birleşmeleri açıklanmıştır. Dördüncü, beşinci ve altıncı bölümlerde 2014 yılından itibaren yürürlüğe giren müşterek anlaşmalar, iş ortaklıklarındaki ve iştiraklerdeki yatırımlar açıklanmıştır. Yedinci bölümde UFRS 10 kapsamında hazırlanacak olan konsolide finansal tabloların nasıl oluşturulacağı, konsolide finansal tabloların kapsamı ve düzenlenmesindeki özellikli durumlar incelenmiştir. Son bölümde ise konsolide finansal tabloların hazırlanmasında uygulama örnekleri sunulmuştur.
Bu kitabın hazırlanmasına esas teşkil eden standartlar; UFRS 3 "İşletme Birleşmeleri", UFRS 10 "Konsolide Finansal Tablolar", UFRS 11 "Müşterek Anlaşmalar", UFRS 12 "Diğer İşletmelerdeki Paylara İlişkin Açıklamalar", UMS 27 "Bireysel Finansal Tablolar", UMS 28 "İştiraklerdeki Ve İş Ortaklıklarındaki Yatırımlar" ve KOBİ UFRS'dir.
Kitap çalışmasında bu standartlar esas alınmak üzere ilgili diğer standartların hükümleri de sunulmuştur. Çalışmada standartların esas alınması nedeniyle, metin içinde paragraflardan ziyade standardın kendisine atıf yapılması tercih edilmiştir.
Konu Başlıkları
Uluslararası Finansal Raporlama Standartlarına Genel Bakış
Tam Set ve Kobi'ler Açısından Uluslararası Finansal Raporlama Standartları
İşletme Birleşmeleri
Müşterek Anlaşmalar
İştiraklerdeki Yatırımların Muhasebeleştirilmesi
İş Ortaklarındaki Yatırımların Muhasebeleştirilmesi
Konsolide Finansal Tablolar ve Konsalidasyon İşlemleri