Covid-19 salgın hastalığının iş piyasalarına ve işletmelere dolayısıyla istihdama olumsuz etkisiyle, işsiz kalan milyonlarca kişinin istihdamda tutulması için, işletmelerin üretime devam etmesine acil gereksinim vardır. Bu kapsamda, iş piyasalarının ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik yeni çalışma tür ve biçimlerine duyulan ihtiyaç da her geçen gün artmaktadır. Pandemi nedeniyle kapanan ya da çalışma süreleri azaltılan işletmelerde mal ve hizmet üretimine devam edilmesi için işyerinin dışında, uzaktan (evde-tele) çalışma yoluyla iş ilişkilerinin devam ettirilmesi büyük önem taşımaktadır.
Uluslararası piyasalara ayak uydurmak, işletmeleri ayakta tutmak ve istihdamı korumak amacıyla klasik çalışma yöntemleri yerine bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanarak, uzaktan (evde-tele) gibi çalışma biçimlerine yönelmek şu aşamada doğru bir yöntem olarak görülmektedir. Nitekim, yaşanmakta olan pandemi nedeniyle İş Kanunu'nda yer alan, mesleki anlamda geçici iş ilişkisi, uzaktan (evde-tele) çalışma, kısa çalışma, denkleştirme uygulamaları, telafi çalışması gibi esnek çalışma tür ve biçimleri iş ilişkilerinde önem kazanmıştır.
Çalışma hayatının dinamik yapısına ve değişime uyum sağlamak ve günceli takip etmek için son yaşanan ekonomik krizler ve salgın hastalıklar döneminde, iş ilişkilerinde yaşanmakta olan sorunların çözümüne katkı olması amacıyla, güncel Yargıtay kararları ve öğretide geliştirilen görüşler ışığında, iş mevzuatındaki esnek çalışma uygulamaları güncellenmiş bu baskıda.
(Önsözden)
Konu Başlıkları
| Esneklik Kavramı |
| Esneklik Tanımı ve Türleri |
| Esnek Çalışma Modelleri |