Çalışmamızın konusunu da hem özel önleme fonksiyonları hem de muhatapları bakımından uygulanmalarından vazgeçilmesi zor gözüken ve toplumsal korumanın diğer bir aracı teşkil eden güvenlik tedbirleri (le misure di sicurezza) oluşturmaktadır. Bununla birlikte belirtmek gerekir ki, söz konusu kavram ve içerisinde yer alan tedbirlerin bir kül halinde incelenmesi kolay değildir. Zira güvenlik tedbirleri, İtalyan hukukunda yöneldikleri değerlere göre yapılan ayrıma uygun şekilde yalnızca kişi hürriyetini sınırlandıran tedbirler olarak ortaya çıkmamakta, ayrıca malvarlığına yönelen birtakım tedbirler de (örn; müsadere gibi) bulunmaktadır. Neredeyse ayrı bir monografinin konusunu oluşturacak derecede farklı uygulamalara ve ilkelere sahip olan malvarlığına yönelik güvenlik tedbirleri ise çalışmanın konusu dışında bırakılmış, İtalyan hukukunda güncel olarak daha tartışmalı bir görünüm arz eden kişiye yönelik hürriyeti sınırlandıran güvenlik tedbirlerinin Türk hukukunda yer alan muadilleri ile karşılaştırılarak incelenmesine gayret edilmiştir.
Çalışmamızın konusu olarak belirlediğimiz kişi hürriyetini sınırlandıran güvenlik tedbirlerinin türleri ve genel anlamda güvenlik tedbiri teorisi ise Türk hukukunda hiç incelenmemiş bir konu değildir. Bilakis yaptırım sisteminin önemli bir unsuru teşkil eden tedbirlerin türleri ve bunların arka planında yatan felsefe bir bütün halinde ceza hukukunun genel eserlerinde hep incelene gelmiştir.
Konu Başlıkları
| Güvenlik Tedbirlerinin Tarihsel Gelişimi, ''Güvenlik Tedbiri'' Kavramı ve Tedbirlerin Hukuki Nitelikleri |
| İkili Yöntem Sistemi, Güvenlik Tedbirlerinin Şartları ve Uygulanması |
| Güvenlik Tedbirlerine Hakim İlkeler, Diğer Tedbirler ile Farkları, İtalyan ve Türk Ceza Kanununda Kişi Hürriyetini Sınırlandıran Güvenlik Tedbirleri ve Güvenlik Tedbirlerinin Geleceği |