Kalkınmanın dinamik gücü yatırımdır. Yatırımın beşeri kaynağı girişimci, nesnel kaynağı ise finansmandır. Kalkınmayı sağlayacak yatırımların finansmanı, hem devlet, hem de özel sektör açısından öteden beri siyasetçileri, ekonomistleri ve maliyecileri meşgul etmektedir.
Kamu harcamaları, genel olarak vergilerle karşılanırken; özel harcamalar, ya öz kaynaklarla ya da banka kredileri ile finanse edilmektedir. Diğer taraftan modern devlet anlayışının bir sonucu olarak kamu hizmetlerinin nicelik ve niteliğinin artması nedeniyle vergi gelirleri yetersiz kalmakta, devletler de borçlanma yoluna başvurmaktadır.
Borçlanma, işletmelerin bilançolarını ve diğer mâli tablolarını olumsuz etkileyerek maliyetleri artırmaktadır. Devletlerin bütçelerini ve diğer makroekonomik dengelerini bozarak artan faiz ödemeleri de enflasyonu körüklemektedir. Bu karmaşa içinde, alternatif bir fınans ve yatırım enstrümanı olarak, kamu ve özel yatırımlar için İslami fınans sisteminde sukuk olarak bilinen İslami tahvil ihracı yönteminin varlığı dikkat çekmektedir.
2000'li yılların başından itibaren Malezya ve Körfez ülkelerinde uygulanan bu yöntem, büyük bir sıçrama yaparak, Asya kıtasından sonra Avrupa ve Amerika kıtasında da kullanılmaya başlanarak global bir fınans ve yatırım aracına dönüşmüştür. Bu yöntem gerekli mevzuat çalışmalarını takiben, 2010 yılından itibaren kira sertifikaları adı altında ülkemizde de uygulanmaya başlanmıştır.
Devlet ve firmalar açısından bir fınans ve tasarruf sahipleri yönünden de bir yatırım aracı olan kira sertifikaları ihracını konu alan bu eserin;
- Sukukun teorik altyapısının bütün yönleri ile açıklaması,
- Onun Türkiye'ye özgü bir versiyonu olarak uygulamaya konulan kira sertifikaları ihracını, hukuki ve mali boyutları ile analize tabi tutması, yorumlaması ve alternatif çözümler sunması,.. (Sunuştan)
Konu Başlıkları
| Sukuk |
| Hukuki Boyutları ile Kira Sertifikaları |
| Mali Boyutlarıyla Kira Sertifikaları |