İÇİNDEKİLER
Önsöz 5 Örnekler, Şemalar ve Formlar 11 Giriş 15 Bölüm 1 TERİMLER VE TARİFLER 1.1. Metroloji 17 1.2. Ölçme 17 1.3. Birim (Ölçme İçin) 17 1.4. Birimler Sistemi (Ölçme İçin) 17 1.5. Uluslararası Birimler Sistemi 17 1.6. Koherent Birimler Sistemi (Ölçme İçin) 18 1.7. Temel Birim (Ölçü İçin) 18 1.8. Türetilmiş Birim (Ölçü İçin) 18 1.9. Ölçme Metodu 18 1.10. Ölçme Prosedürü 18 1.11. Bir Ölçmenin Sonucu 18 1.12. (Ölçme Sonuçlarının) Tekrarlanabilirliği 18 1.13. Ölçü Sistemi 19 1.14. Ölçü Aleti 19 1.15. Ölçme Hatası 19 1.16. İzlenebilirlik 19 1.17. Kalibrasyon 19 1.18. Ölçümün Doğruluğu 19 1.19. Ölçme Belirsizliği 19 1.20. Deneysel Standard Sapma 20 1.21. Ölçü Standardı (Etalon) 20 1.22. Uluslararası Ölçü Standardı 20 1.23. Ulusal Ölçü Standardı 20 1.24. Primer Standard 20 1.25. Sekonder Standard 21 1.26. Referans Standard 21 1.27. Çalışma Standardı 21 1.28. Kuruluş 21 1.29. Müşteri 21 1.30. Tedarikçi 21 1.31. Kalite Politikası 21 1.32. Kalite Yönetim Sistemi 21 1.33. Yönetim Sistemi 21 1.34. Sürekli İyileştirme 21 1.35. Kalite El Kitabı 22 1.36. Uygunsuzluk 22 1.37. Önleyici Faaliyet 22 1.38. Düzeltici Faaliyet 22 1.39. Müşteri Memnuniyeti 22 1.40. Uygunluk Değerlendirmesi 22 1.41. Uygunluk Değerlendirme Kurumu 22 1.42. Akreditasyon 22 1.43. Akreditasyon Kurumu 22 Bölüm 2 YÖNETİM ŞARTLARI 2.1. Kuruluş 23 2.2. Yönetim Sistemi 35 2.3. Doküman Kontrolü 39 2.3.1. Genel 39 2.3.2. Dokümanların Onaylanması ve Yayınlanması 45 2.3.3. Doküman Değişiklikleri 46 2.4. Taleplerin, Tekliflerin ve Sözleşmelerin Gözden Geçirilmesi 47 2.5. Deneylerin ve Kalibrasyonların Taşerona Verilmesi 56 2.6. Hizmet ve Malzemelerin Satın Alınması 57 2.7. Müşteriye Hizmet 67 2.8. Şikâyetler 71 2.9. Uygun Olmayan Deney ve/veya Kalibrasyon İşleminin Kontrolü 75 2.10. İyileştirme 80 2.11. Düzeltici Faaliyet 82 2.11.1. Genel 82 2.11.2. Sebep Analizi 86 2.11.3. Düzeltici Faaliyetlerin Seçilmesi ve Uygulanması 87 2.11.4. Düzeltici Faaliyetlerin İzlenmesi 87 2.11.5. İlâve Tetkikler 87 2.12. Önleyici Faaliyet 88 2.13. Kayıtların Kontrolü 93 2.13.1. Genel 93 2.13.2. Teknik Kayıtlar 99 2.14. İç Tetkikler 101 2.15. Yönetimin Gözden Geçirmesi 111 Bölüm 3 TEKNİK ŞARTLAR 3.1. Genel 115 3.2. Personel 116 3.3. Yerleşim ve Çevre Şartları 123 3.4. Deney ve Kalibrasyon Metotları ve Metodun Geçerli Kılınması 134 3.4.1. Genel 134 3.4.2. Metotların Seçilmesi 135 3.4.3. Laboratuvarda Geliştirilen Metotlar 137 3.4.4. Standard Olmayan Metotlar 137 3.4.5. Metotların Geçerli Kılınması 140 3.4.6. Ölçme Belirsizliğinin Tayini 143 3.4.7. Verilerin Kontrolü 147 3.5. Cihazlar 150 3.6. Ölçümlerin İzlenebilirliği 165 3.6.1. Genel 165 3.6.2. Özel Şartlar 165 3.6.2.1. Kalibrasyon 165 3.6.2.2. Deney 173 3.6.3. Referans Standardlar ve Referans Malzemeler 175 3.6.3.1. Referans Standardlar 175 3.6.3.2. Referans Malzemeler 177 3.6.3.3. Ara Kontroller 177 3.6.3.4. Nakil ve Depolama 177 3.7. Numune Alma 177 3.8. Deney Numunelerine ve Kalibrasyona Gelen Cihazlara Uygulanan İşlemler 179 3.9. Deney ve Kalibrasyon Sonuçlarının Kalitesinin Güvencesi 184 3.10. Sonuçların Rapor Haline Getirilmesi 193 3.10.1. Genel 193 3.10.2. Deney Raporları ve Kalibrasyon Sertifikaları 194 3.10.3. Deney Raporları 196 3.10.4. Kalibrasyon Sertifikaları 198 3.10.5. Görüşler ve Yorumlar 199 3.10.6. Taşeronlardan Elde Edilen Deney ve Kalibrasyon Sonuçları 200 3.10.7. Sonuçların Elektronik Olarak İletilmesi 200 3.10.8. Rapor veya Sertifikaların Biçimi 201 3.10.9. Deney Raporlarında ve Kalibrasyon Sertifikalarında Yapılan Değişiklikler 204 Örnek Laboratuvar İstatistiksel Çalışmaları 207 Kaynaklar 219 Eşleştirme indeks 221 Kavramlar Dizini 223 Yazarın Özgeçmişi 226 |