Transfer fiyatlandırması, işletmelerin bağlı işletmelerle yaptıkları mal ve hizmet transferinin fiyatlandırılmasını ifade etmektedir. Bağlı işletmeler arasında hâsılat ile giderlerin ve dolayısıyla vergiye tâbi ticari kazancın bölüşümünde belirleyici niteliği, transfer fiyatlandırmasınm vergilendirme açısından ele alınmasını gerekli kılmaktadır. Çünkü transfer fiyatlarını manipüle ederek vergi kaçırma yoluna giden mükellefler, devletlerin vergi gelirlerinde büyük kayıplara yol açabilmektedir.
Bu kayıpların önüne geçmek üzere Eski Kurumlar Vergisi Kanunumuzla getirilen ilişkili kişiler arasındaki işlemlerin emsale uygun olması esası, Yeni Kurumlar Vergisi Kanunumuzda ve değişik Gelir Vergisi Kanunumuzda daha ayrıntılı olarak ve belgelendirme yükümlülüğü ve peşin fiyatlandırması anlaşması müesseseleri ile birlikte yerini almıştır.
Bu çalışma, söz konusu ayrıntılı düzenlemelerin sistemli bir hukuki incelemesini yapmayı amaçlamış olup, bu konu hakkında araştırma yapan okurların fayda sağlıyacağı inanılmaktadır.
Konu Başlıkları
Kavramlar
Konunun Sınırlandırılması ve Plan
Tarihçe ve Çeşitli Hukuk Sistemlerine Toplu Bakış
Tarihçe
Çeşitli Hukuk Sistemlerine Toplu Bakış
Transfer Fiyatlandırmasının Kötüye Kullanımının Önlenmesi
Genel Suistimali Önleyici Düzenleme: Özün Biçime Önceliği İlkesi
Özel Suistimali Önleyici Düzenleme: Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı
Transfer Fiyatlandırması Yöntem Uygulamaları
Maddi Malların Transferi
Gayrimaddi Malların Transferi
Grupiçi Hizmetler
Ödünç ve Kiralamalar
Peşin Fiyatlandırma Anlaşmaları ve Cezai Yaptırımlar