Geleneksel gıdalar; toplumsal ritüeller, sağlıklı beslenme ve sürdürülebilir gıda gibi unsurların yanı sıra bir toplumun birlikteliğini güçlendiren canlı tarihî değerlerdir. Bir toplumun kültürel kimliğini somutlaştırma rolünü üstlenen geleneksel içeceklerin korunması ve sürdürülmesi, o toplumun kültürel mirasının gelecek nesillere aktarılması açısından önem taşımaktadır. Tecrübe edilen alışkanlıkların binbir imbikten geçtikten sonra kabul görmüş bir sonucu olarak bakıldığında geleneksel gıdalar, taşıdığı tarihî ve kültürel değerlerin yanı sıra doğal ve sağlıklı yaşam açısından da önemlidir.
Geleneksel Türk İçecekleri kitabı, Türk kültürünü ve tarihini yansıtan geleneksel içecekleri keşfetmeye odaklanmış bir eserdir. Bu eserde Türk kültüründe yer etmiş en önemli içeceklerden ayran, kefir, kımız, şalgam suyu, hardaliye, boza, salep, Türk kahvesi, Türk çayı, hoşaf/komposto ve limonataya ayrı ayrı yer verilmektedir. Her bir bölümde içeceklerimiz, tarihsel süreçlerdeki öneminden günümüzdeki konumlarına, üretim yöntemlerinden sağlık ve beslenme açısından önemine kadar kapsamlı bir şekilde anlatılmaktadır.
Konu Başlıkları
| Geleneksel İçeceklere Giriş, Mehmet Başlar |
| Ayran, Tuba Erkaya–Kotan |
| Kefir, Barış Yalınkılıç |
| Kımız, Emre Kabil |
| Şalgam Suyu, Elif Çakır |
| Hardaliye, Muhammet Ali Çakır |
| Boza, Elif Çakır |
| Geleneksel Türk İçecekleri |
| Salep, Tuba Erkaya–Kotan |
| Türk Kahvesi, Merve Çayır, Ömer Said Toker, Semih Yıldırım |
| Türk Çayı, Özlem Yalçınçıray |
| Komposto Ve Hoşaf, Zeynep Ece Günaydı, Muhammet Ali Çakır |
| Limonata, Elif Çakır |