Çalışma konumuzu oluşturan Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı uluslararası bir antlaşma olup antlaşmaların iç hukukumuzdaki tüzel statüsünü düzenleyen Anayasa'nın 90. maddesine göre; antlaşmaları onaylama yetkisi TBMM'ne ait olup, usulüne uygun olarak yürürlüğe konulmuş antlaşmaların kanun hükmünde olduğu, antlaşmaların Anayasaya aykırılığının ileri sürülemeyeceği ve çıkacak uyuşmazlıklarda, kanunlar ile temel hak ve özgürlükleri düzenleyen antlaşmaların farklı hükümler içermesi halinde antlaşma hükümlerinin esas alınacağı öngörülmüştür.
Anılan düzenleme nedeniyle Antlaşmaların iç hukukun doğrudan uygulanması gereken bir parçası haline geldiği tartışmasızdır. Ancak Anayasaya aykırılığın ileri sürülememesi nedeniyle antlaşmaların normlar hiyerarşisindeki yeri üzerine epeyce tartışmalar yapılmıştır.
Çalışmada; uluslararası sözleşmelerin normlar hiyerarşisindeki yeri, Özerklik Şartı'nın içerdiği ilkeler, Anayasa, Belediye Kanunu ve Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun içerdiği aykırılıklar ile Özerklik Şar–tı'nın temel insan haklarını düzenleyen bir antlaşma olması halinde uygulanma önceliği konuları incelenmiştir.
Konu Başlıkları
| Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı |
| Özerk Yerel Kavraının Hukukumuzdaki Yeri |